Mühendislik ve teknik eğitim mezununun ek göstergesi ne kadardır?

16/08/2014 17:40:00
Yazdır

Soru

Merhaba
Benim Kadrom Arama Kurtarma Teknisyeni, işe yerleştikten sonra Teknik Öğretmenliği bitirdim ve teknik öğretmen için uygulanan zam ve tazminat haklarından (özel hizmet tazminatı, ek gösterge vb.) faydalandım. Şimdide jeoloji Mühendisliğini bitirdim ve diplomamı kuruma verdim ek olarak herhangi bir derece kademe almadım yalnız özel hizmet tazminatım arttırıldı ve almakta olduğum ek gösterge kesildi.
Teknik öğretmen olarak hak ettiğim ek göstergenin ödenmesi gerekmez mi?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanunun 43 maddesinin (B) bendinin 1 inci fıkrasında "Ek Gösterge: Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir."hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hüküm uyarınca Kanuna ekli 1 sayılı ek gösterge cetvelinin II- Teknik Hizmetleri Sınıfı bölümünde ek göstergeler tespit edilmiştir. Bu ek göstergeler dört bent olarak düzenlenmiştir. Ek gösterge cetvelinin Teknik Hizmetler Sınıf bölümünün (b) bendinde münhasıran "Teknik Yüksek Öğretmen Okulu mezunları," sayılmış olup, derecelerine göre ödenecek ek göstergeler aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.

UNVANI

Derece

1/1/1994'den
İtibaren
Uygulanacak Ek Göstergele

Derece r 1/1/1995'den İtibaren
Uygulanacak Ek Göstergeler


Teknik Yüksek Öğretmen Okulu mezunları,

1

2600

3000


1

1900

2200


3

1350

1600

4

1300

1500

5

1100

1200

6

900

1100

7

800

900

8

700

800

Ek göstergede kadro unvanının esas alınacağına dair Danıştay İBK kararı

http://www.memurlar.net/haber/105716/
Ek Göstergeler Kadro Üzerinden Verilecek
http://www.memurlar.net/haber/105757/

25 Mart 2008 tarih ve 26827 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Esas No: 2005/2 ve Karar No: 2007/1 sayılı Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurul kararı ile memurların ek göstergelerinin belirlenmesinde kadro unvanları esas alınacağına ilişkindir.

Söz konusu karar ile artık teknisyen veya teknikerler teknisyen veya teknikerler için belirlenen ek göstergeden faydalanabileceklerdir.
Teknisyen veya tekniker kadrosunda olup mühendis unvanını ihraz edenler mühendis ek göstergesinden faydalanamamaktadırlar.
Ancak Teknik Yüksek Öğretmen Okulu mezunları Ek gösterge cetvelinin Teknik Hizmetler Sınıf bölümünün (b) bendinde münhasıran "Teknik Yüksek Öğretmen Okulu mezunları," için sayılmış olan ek göstergeden faydalanmaları mümkün bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen açılamalar uyarınca;
1-THS teknisyen kadrosunda görevli memur mühendis unvanını ihraz etmesi halinde mühendis için belirlenen ek göstergeden faydalanamamaktadır.

2- THS teknisyen kadrosunda görevli "Teknik Yüksek Öğretmen Okulu mezunu" memur Ek gösterge cetvelinin Teknik Hizmetler Sınıf bölümünün (b) bendinde münhasıran "Teknik Yüksek Öğretmen Okulu mezunları," için sayılmış olan ek göstergeden faydalanmaları mümkün bulunmaktadır.

3-Teknisyen kadrosunda göreli "Teknik Yüksek Öğretmen Okulu mezunu" hem de mühendislik fakültesinden mühendislik unvanı ile mezun devlet memuru Ek gösterge cetvelinin Teknik Hizmetler Sınıf bölümünün (b) bendinde münhasıran "Teknik Yüksek Öğretmen Okulu mezunları," için sayılmış olan ek göstergeden faydalanmaları gerekmektedir. Farklı uygulama mevzuata ve genel uygulamalara aykırı bulunmaktadır.
İdareye tekrar yazılı olarak müracaat ettikten sonra hakkınızı alamaz iseniz hakkınızı idari yargı yolu ile aramanızı tavsiye ediyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam