Önceki siyasi parti üyeliği (A) grubu kadrolara atanmaya engel mi?

08/09/2014 00:23:00
Yazdır

Soru

Daha önce herhangi bir partiye üye olmuş kişi ( A) grubu memur olarak atanabilir mi?

Cevap

ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atanacakların seçimi ile kamu kurum ve kuruluşlarında özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen mesleklere atanacakların ön elemesi amacıyla yapılacak sınavların genel ilkeleri ile usul ve esaslarını tespit etmek üzere 18/03/2002 tarihli ve 2002/3975 Bakanlar Kurulu Kararı ile Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik 03/05/2002 tarihli ve 24744sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
Anılan Yönetmeliğin "Kapsam" balıklı 2 maddesinin "Bu Yönetmelik;
a) A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına,
...
atanacaklar için yapılacak işlem ve sınavları kapsar."
hükmü bulunmaktadır.

A grubu ve B grubu kadro ne demektir?

657 sayılı Devlet memurları Kanunun "Tarafsızlık ve devlete bağlılık" başlıklı maddesinde "Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar.
Devlet memurları her durumda Devletin menfaatlerini korumak mecburiyetindedirler. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve kanunlarına aykırı olan, memleketin bağımsızlığını ve bütünlüğünü bozan Türkiye Cumhuriyetinin güvenliğini tehlikeye düşüren herhangi bir faaliyette bulunamazlar. Aynı nitelikte faaliyet gösteren herhangi bir harekete, gruplaşmaya, teşekküle veya derneğe katılamazlar, bunlara yardım edemezler,"
hükmü yer almaktadır.

Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller sayılmış (tadat) bulunmaktadır. Mezkür 125 inci madde de disiplin cezaları;
A) Uyarma,
B) Kınama,
C) Aylıktan kesme,
D) Kademe ilerlemesinin durdurulması,
E) Devlet memurluğundan çıkarma
olarak belirlenmiştir.

657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinin Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve hallerin sayıldığı (E) bendinin (c) alt bendinde "Siyasi partiye girmek," ifadesi yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;
1-Agrubu kadrolar Devlet Memurluğu kadrolarıdır.
2-Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar.
3-Siyasi partiye üye olan Devlet memurları, 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinin (E) bendi hükmü uyarınca bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarma cezası ile cezalandırılmaktadır.
4-Siyasi parti üyeliğinden istifa etmiş olan şahısların memur kadrolarına (A grubu müfettiş yrd. uzman yrd. ve kontrolör yrd.) atanmalarına engel bir durum bulunmadığı değerlendirilmektedir.

Bu soru 15,101 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam