Teknisyen zabıta memuru kadrosuna atanabilir mi?

11/09/2014 17:10:00
Yazdır

Soru

Sayın yetkililer
Ben belediyede THS de teknisyen olarak çalışmakta iken belediye başkanlığınca yapılan görevlendirme sonucu isteğim dışında zabıta memuru oldum. Bununla ilgili kurumuma dava açmak istiyorum. Bildiğim kadarıyla THS da görev yapan bir teknik personel zabıta memuru yapılamaz. Bu konuyla ilgili beni aydınlatır mısınız?
Sevgiler.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesi" başlıklı 76 maddesinde "Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler.
Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler.
Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür.
Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına göderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir."
hükmü bulunmaktadır.

11.04.2007 tarihli ve 26490 sayılı Resmi Gazete'de Belediye Zabıta Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Belediye Zabıta Yönetmeliği yayımlandı

İlk defa zabıta kadrolarına yapılacak atamalarda istenecek belgeler değişti

Belediye Zabıta Yönetmeliğinin "Başka memurluklardan naklen geçiş" başlıklı16 maddesinde "(1) Herhangi bir resmi kuruluştan veya belediyenin diğer hizmet birimlerinde asil memur iken, belediye zabıta memurluğuna geçmek isteyenler; 30 yaşını aşmamaları, 13 üncü maddedeki yaş dışındaki diğer şartları taşımaları ve 14 üncü maddede öngörülen sınavda başarılı olmaları kaydıyla, 657 sayılı Kanuna ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine uyularak zabıta memurluğuna atanabilir." ifadesi yer almaktadır.

Belediye Zabıta Yönetmeliğinin "Zabıta memurluğuna atanma şartları" başlıklı 13 üncü maddesinde "(1) Zabıta memurluğuna atanmak için 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin (A) fıkrasında belirtilen genel şartların yanı sıra;
a) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
b)(2) Tartılma ve ölçülme aç karnına, soyunuk ve çıplak ayakla olmak kaydıyla erkeklerde en az 1.67 m, kadınlarda en az 1.60 m boyunda olmak ve boyun 1 m den fazla olan kısmı ile kilosu arasında (+,-) 10 kg. dan fazla fark olmamak,
c) (2) Sınavın yapıldığı tarihte 25 yaşını doldurmamış olmak,
şartları aranır."
denilmektedir.

Ancak Belediye Zabıta Yönetmeliğinin Danıştay Onikinci Dairesinin 6/4/2011 tarihli ve 2008/5911 Esas - 2011/1567 Karar sayılı kararı ile bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri iptal edilmiştir.

Belediye ve Bağlı Kuruluşlarının Norm Kadro Yönetmeliği yayımlandı

Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik

Anayasanın yargı yolu başlıklı 125 inci maddesinin 1 inci fıkrasında "İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. Kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinde bunlardan doğan uyuşmazlıkların milli veya milletlerarası tahkim yoluyla çözülmesi öngörülebilir. Milletlerarası tahkime ancak yabancılık unsuru taşıyan uyuşmazlıklar için gidilebilir." hükmü bulunmaktadır.
2577 sayılı İdari Yargımla Usulü Kanunu hükümlerine uymak suretiyle dava açmanız sizin takdirinizdedir.

İdareye müracaatınıza olumsuz cevap verilmesi veya cevap verilmemesi (60 gün)halinde olumsuz cevap verdiği kabul edilmek suretiyle 2577 sayılı İdari Yargımla Usulü Kanunu hükümlerine uymak suretiyle 60 gün içinde konuyu idari yargıya intikal ettirmek suretiyle hakkınızı aramanız mümkün bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Teknik hizmetler sınıfında görevli teknisyenin Belediye Zabıta Yönetmeliği hükümlerine uyulmak suretiyle zabıta memuru kadrosuna atanmasının yapılabileceği düşünülmektedir.
2-Mali olarak kayıplarınızın olması halinde 2577 sayılı İdari Yargımla Usulü Kanunu hükümlerine uymak suretiyle 60 gün içinde konuyu idari yargıya intikal ettirmek suretiyle hakkınızı aramanız mümkün bulunduğu,
değerlendirilmektedir.

Bu soru 13,496 defa okundu. 3 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam