Aday memurun intibakı ne zaman yapılır?

16/10/2014 00:05:00
Yazdır

Soru

Merhabalar
Öncelikle böyle bir hizmet sunduğunuz için teşekkür ederim.
Benim sorum şöyle; Ben 2014/1 atamasıyla MEB'e lise mezunu hizmetli olarak atandım. Atandıktan 1 ay sonra da üniversiteyi (Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği) bitirdim. 1782 TL maaş alıyorum üniversite mezunu olduğumu ilçe milli eğitime söyledim fakat tam olarak ne yapacaklarını onlar da bilmiyor. Sonuç olarak üniversite mezunuyum diye maaşım artar mı artarsa nasıl bir yol izlemeliyim?
Teşekkürler

Cevap

Devlet memurlarının aylıkları 657 sayılı Devlet memurları Kanunun, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 631 sayılı KHK gibi düzenlemeler ile belirlenmiş bulunmaktadır.
Memur Aylıklarının Genel Unsurları
Gösterge Aylığı
Ek Gösterge Aylığı
Taban Aylığı
Kıdem Aylığı
Makam Tazminatı
Görev Tazminatı
Zamlar
Hizmet Tazminatı
Diğer sosyal yardım ve ödemeler

Söz konusu ödemelerden taban aylığı ve hizmet tazminatları( özel hizmet tazminatı) aylık içerisindeki payı çok fazla yekün tutmaktadır.

Kamu Personelinin Maaş Unsurları

657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış olup, anılan maddenin ortak hükümler başlıklı bölümünün ( A) sınıflar itibariyle öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeler tespit edilmiştir.

Mezkur maddenin A bendinin12 fıkrasının d alt bendinde "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler." denilmektedir. Bu hüküm çerçevesinde, yapılacak intibak işleminde her şeyden önce memuriyete giriş öğrenimi esas alınmaktadır.
İntibak işlemleri de uygulama birliğinin temini amacıyla 45, 85, 95, 105, 113, 142 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğleri yayımlanmış bulunmaktadır.

Emsal Nedir, İntibak Nasıl Yapılır?

İntibak işlemlerinde mali haklara ne zamandan itibaren hak kazanılır?

söz konusu hükümde intibak işleminin aday devlet memurlarına uygulanmayacağı yönünde bir hüküm bulunmamaktadır.
Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun "Adayların aylıkları" başlıklı 158 inci maddesinde "Herhangi bir sınıfta aday olarak göreve başlayanlar bu Kanunun 54 üncü maddesindeki esaslara göre, girecekleri derecenin hak edecekleri kademe aylığını alırlar.
Aday memurlara, asaletleri tasdik edilinceye kadar kademe ilerlemesi uygulanmaz."
ve "Asaleti onaylanan memurların kademe ilerlemeleri" başlıklı 159 uncu maddesinde "Adaylık süresi sonunda bu Kanun hükümlerine göre asıl memurluğa atananların adaylıkta geçirdikleri süreler, kademe ilerlemelerinde ve derece yükselmelerinde değerlendirilir." hükmü bulunmaktadır. Anılan maddede yer alan aday memura kademe ilerlemesinin uygulanmayacağı hükmü657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesi uyarınca yapılan kademe ilerlemesine ilişkin bulunduğu değerlendirilmektedir.

Devlet Personel Başkanlığını 30/04/2010 tarihli ve 31 sayılı bültenin 63. Sayfasında yayımlanan mütalaasında "Yukarıdaki hükümler çerçevesinde, aday memurların asaletleri tasdik edilinceye kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 64'üncü maddesi hükümlerine göre kademe ilerlemesi yapılamayacağı ancak, adaylık süresi içinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36'ncı maddesinin A/1, A/6 ve A/9 uncu bentleri gereğince kademe ilerlemesi yapılmasının mümkün olduğu, buna göre, Bakanlığınız emrine aday memur olarak atananların kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinde bahsi geçen maddeler uyarınca yapılacak kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi uygulamasının ilgililerin söz konusu öğrenim durumlarına ilişkin belgeleri Bakanlığınıza ibraz etmek suretiyle intibak talebinde bulundukları tarih itibariyle yapılması gerektiği mütalaa edilmektedir."ifadesi yer almaktadır.

Aday devlet memurunun intibakı ne zaman yapılacağı

Yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; aday devlet memurunun 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36'ncı maddesinin A/12-d bendi uyarınca intibakının yapılabileceği ve derece ve kademesinin değiştirilebileceği düşünülmektedir. Devlet Personel Başkanlığının söz konusu mütalaası da görüşümüzü destekler mahiyettedir.
İntibak sonucunda unvanınız değişmeyeceğinden derece ve kademeniz yükselecek olup, bu çerçevede az da olsa maaşınız artacaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam