Engelli memurun örnek intibakı

12/11/2014 00:11:00
Yazdır

Soru

08.09.1995 yılında 4 yıllık Anadolu meslek lisesini bitirdim.
Ayrıca lisede Anadolu meslek olarak yabancı dil hazırlık 1 yıl okudum.
2001 yılı 1. ayında gazi üniversitesi inşaat teknikerliğini bitirdim.
2007 yılında il özel idaresinde özürlü işçi statüsünde inşaat teknikeri olarak görev yaptım.
5.10.2012 yılında iki yıllık olarak engelli memur kadrosuyla genel idari hizmetler kadrosunda 10/2 derecesinde memur (düz memur)olarak hizmetler sınıfında işe başladım.
2013 yılında 4 yıllık çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişikleri bölümünü bitirdim.
4857 sayılı yasaya tabi olarak 2007 den 2012 ye kadar 5 yıl fiili görev yaptım.
Daha önceden de 2002 yılında 2 yıl BAĞ-KUR'um var.
Şu şartlarda benim derece ve kademem ne olması lazımdır.

Cevap

657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış olup, anılan maddenin ortak hükümler başlıklı bölümünün ( A) sınıflar itibariyle öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeler tespit edilmiştir. Mezkur maddenin A bendinin12 fıkrasının (d) alt bendinde "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler." denilmektedir.

Bu hüküm çerçevesinde, yapılacak intibak işleminde her şeyden önce memuriyete giriş öğrenimi esas alınmaktadır.

İntibak işlemleri de uygulama birliğinin temini amacıyla 45, 85, 95, 105, 113, 142 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğleri yayımlanmış bulunmaktadır.
Emsal Nedir, İntibak Nasıl Yapılır?

İntibak işlemlerinde mali haklara ne zamandan itibaren hak kazanılır?

Diğer taraftan, Devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak özel sektörde veya serbest olarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirilmesi için yasal düzenleme bulunması gerekmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Tesis edilen sınıflar" başlıklı değişik 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış ve devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

Memuriyet dışında geçen hizmetlerin değerlendirilmesi, 657 sayılı Kanunun 36/C maddesinde açıklanmıştır. Buna göre memuriyet dışındaki sürelerin değerlendirilmesi hizmet sınıfına göre değişmektedir. 657 sayılı Kanunun 36/C maddesine göre memuriyet dışındaki serbest olarak çalışılan veya resmi ve özel sektörde geçen süreler, Teknik Hizmetler, Sağlık Hizmetleri, Avukatlık Hizmetleri sınıfları ile Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında ve basınla ilgili kadrolarda çalışanlar için değerlendirilirken, aynı süreler Genel İdare Hizmetleri Sınıfında çalışan memurlar açısından değerlendirilmemektedir.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (C)bendinin 1 inci fıkrasında "Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir." hükmü yer almaktadır.

Memuriyet Dışındaki Hizmetlerin Değerlendirilmesi

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;
1-Memurların özel sektör ve serbest çalıştıkları sürelerin değerlendirilmesi kanuni düzenlemeye bağlıdır.
2- Genel İdare Hizmetleri Sınıfında çalışan memurların memuriyet dışı hizmetleri genel olarak değerlendirilmemektedir.
3- Ön lisan mezunu olarak memuriyete başlamışsınız. İntibak emsalinizde bu eğitime bakılır.
Bu sebeple 2 yıl sonra emsaliniz lisans mezunu olur. Bu çerçevede memuriyet hizmetinizin tamamı değerlendirilir ve 2005 yılından önce hazırlık okumanız sebebiyle 1 kademede oradan alırsınız.
4- Lisan mezunları 9 uncu derecenin 1 inci kademesinden göreve başlamaktadırlar. 2 yıllık hizmet 2 kademe ve 1 kademede dehazırlık okuduğunuz için alırsınız. 05/10/2014 tarihi itibariyle 8/1 olmanız gerekir.
5- Özel sektörde ve belediyede işçi statüsünde geçen hizmetleriniz teknik hizmetler sınıfında görev almamanız sebebiyle değerlendirilmemektedir.

Bu soru 9,178 defa okundu. 6 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam