Emekli aylığı maaş unsurları

20/11/2014 00:46:00
Yazdır

Soru

11,07,1997 yılında SGK'lı olarak çalışma hayatına başladım. %70 rapor olduğundan 11.11.2013 tarihinde emekliliği hakettim. Fakat emeklilik talebinde bulunmayıp çalışmaya devam ediyorum. Emeklilerin ocak ve temmuz aylarındaki zamlarından biz emekliliği hakedip, emekli olmadan çalışmaya devam edenlerde faydalanabiliyor mu?

Cevap

Sorunuz özelinde emekli aylık artışları ile emekli olmayan memur aylık artışları farklı olur mu? Konusunu değerlendirmekteyiz.

GÖREVDEKİ Devlet memurlarının maaş artışlarında memur maaş katsayı veya diğer unsurlarda yapılan artışlar dikkate alınmaktadır. Devlet memurlarının maaş kalemleri farklı da olabilmektedir. Genel olarak kalemler;

- Gösterge, ek gösterge aylığı

- Taban ve Kıdem aylığı

- Ek ödeme

- Zam ve Tazminatlar

- Aile Yardımı

- Varsa Yabancı dil tazminatı

- Varsa Makam, temsil, görev tazminatı

üzerinden memur maaş katsayısındaki artış dikkate alınarak görev aylıkları belirlenir.

EMEKLİ Devlet memurlarının maaş artışlarında memur maaş katsayı veya taban aylık katsayısında yapılan artışlar dikkate alınmaktadır. Emekli Devlet memurlarının aylık hesaplama yöntemi, görevdeki Devlet memurlarının görev aylık hesaplama yönteminden farklıdır.

Emekli aylık hesaplamasında esas alınan kalemler;

- Derece ve Kademesi,

- Gösterge ve ek göstergesi

- Taban ve Kıdem aylığı

- 5434 sayılı Kanun Madde 70 hükmüne gore tazminat tutarı

- Varsa makam, temsil, görev tazminatları

Üzerinden memur maaş katsayısı esas alınır.

Öğrenmek istediğiniz sorunun cevabı; memur maaş katsayı artışları görevde olan memurlar ile emekli memurları ortak olarak ilgilendirmektedir. Ancak görev ve emekli aylık hesap yöntemi farklı olduğundan, genel olarak emekli aylık tutarları görevde iken alınan görev aylıklarından hemen hemen yarı yarıya az olmaktadır.

Görev aylıkları ile emekli aylıkları arasındaki farka ve emekli ikramiyesine ilişkin genel değerlendirmelerimize sitemizde zaman içerisinde yer vermiştik. Sorunuz ve cevabımız bağlamında, görev aylıkları ile emekli aylıkları arasında çok büyük bir aleyhe olan farkı ve emekli olacak memurların emekli ikramiyelerinde bir iyileştirme çalışmasının yapılmasını fayda sağlayacağını tekrarlamaktayız.

Bu soru 11,659 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam