Özeldeki hizmet, izinde değerlendirilir mi?

20/11/2014 10:06:00
Yazdır

Soru

Merhaba ben Ankara Yıldım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesinde hemşire olarak çalışıyorum. 2568 iş günü SSK hizmetim var, 1135 günde emekli sandığı hizmetim var, toplam 3703 gün hizmetim var. Hizmet olarak 10 yılımı tamamladığım halde 30 günlük yıllık izinden faydalanamıyorum SSK hizmetimi özelde çalıştığım için sayılmıyormuş 10 yılımı memurlukta tamamlarsam o zaman 30 günlük izini hak edermişim bu doğrumu. Lütfen cevap verirseniz sevinirim teşekkürler

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 23 nci maddesinde "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler."denilmekte olup, 102 nci maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." ve 103 üncü maddesinde de "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.
Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir."
hükümleri yer almaktadır.

Devlet Memurları Kanunun uygulamada birliğin sağlanması maksadı ile yayımlanan 154 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde hizmet değiminden "Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması," gerektiği belirtilmiştir.

4/B programcı KPSS ile bilgisayar mühendisi atanınca hizmetleri aylığında değerlendirilir.

Muvazzaf askerlik hizmet süresinin yıllık izin süresindeki memuriyet hizmetinden sayılmaktadır. Konuya ilişkin ayrıntılı yazılar yıllık izin bölümünde bulunmaktadır.

Askerlik hizmeti ile 1 yılını dolduran memurun izin kullanması

Yıllık İzin Dosyası

Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 36ıncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün ( C) bendinin 2 inci fıkrasında "Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel kurumlarda yapanlarla, memurluktan ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memurluğa girmek isteyenlerin sağlık hizmetlerinde geçen süresinden, bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen süreleri ile 196 ncı maddede belirtilen şekilde tespit edilecek mahrumiyet bölgelerinde en az 3 yıl çalışanların veya çalışacak olanların sürelerinin tamamı ve geri kalan sürelerinin 3/4 ü toplamı memurlukta geçmiş sayılarak bu sürelerin her yılı için bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir." hükmü bulunmaktadır.

Hizmetlerin değerlendirilmesi;
-Sağlık hizmetleri sınıfına girmeleri,
-Özel ve kamuda veya serbest olarak mesleklerini icra etmeleri,
Mesleklerini icra edebilmek için gerekli eğitimin tamamlanması,
Meslek icrasını bonservis veya diğer belgeler ile belgelendirmek,
Bu sürenin sosyal güvenlik primi ödenmek suretiyle belgelendirmesi,
(Mer'i mevzuat gereğince Sosyal güvenlik primi ödenmeyen çalışmadan bahsedilemez,)

Anılan 36 maddenin hükmünde çalışmanın statüsü belirtilmemiştir. Yani Kamuda çalışılan süreler mesleğini icra ettikten sonra hangi statüde olursa olsun değerlendirilmesi gerekmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;

SSK hizmetinizde mesleğinizi icra etmeniz halinde yukarıda açıklamalar çerçevesinde ancak hizmetinizin ¾ kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Kazanılmış hak aylığında değerlendirilmeyen özel sektörde çalışılan süreler yıllık izinde değerlendirilmemektedir.

Özeldeki hizmetinizi hemşire olarak yapmanız ve yukarıda belirtildiği şekilde belgelendirmeniz halinde hizmetinizin ¾ ü kazanılmış hak aylığında ve yıllık izin hesabında değerlendirilir.

Bu soru 29,457 defa okundu. 11 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam