Memuriyetten, 399 KHK'ya geçen, yeniden nasıl memur olur?

09/12/2014 00:03:00
Yazdır

Soru

Merhabalar,
Daha önce 657 sayılı kanuna bağlı olarak çalışan biri 399 sayılı kanunla çalışan KİT'e geçmişse
tekrar 657 sayılı kanuna tabi olarak çalışmak için başvuru yapabilir mi?
Bu sorunun cevabını bulmak için DPB'na Bimer aracılığı ile başvurdum ancak BİMER aracılığıyla olduğu için cevap veremediklerini bildirdiler.
Teşekkürler...

Cevap


657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Memurluktan çekilenlerin yeniden atanmaları" başlıklı 92 maddesinde "İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.
657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler.
Yasama görevinde veya bakan olarak geçirilen her yıl bir kademe ilerlemesi ve her iki yıl bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir.
" hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 657 Kanunun "Çekilen ve çekilmiş sayılanların yeniden atanmaları" başlıklı 97 maddesinde "Memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;
A) 94 üncü maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,
B) Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 üncü maddenin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,
C) 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,
D) 96 ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette,
Devlet memurluğuna alınamazlar."
hükmü yer almaktadır.

Belirtilen hüküm uyarınca devlet memuru olan ve ilerde memur olma niteliğini taşıyan kişilerin memur olma nitelikleri maddede belirtilen 6 ay, 1, 3 yıl süreyle ve süresiz olarak kaybetmelerine neden olmaktadır.

Devlet Personel Başkanlığının 30/01/2009 tarihli ve 1023 sayılı yazısında "657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74 üncü maddesinin son fıkrası hükmünden, farklı personel mevzuatına tabi kurumlar arasındaki kadrolu personele ilişkin nakillerin anlaşılması gerekmekte olup, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi (II) sayılı cetvele dahil pozisyonlarda istihdam edilen sözleşmeli personelin kadroyla ilişkisi bulunmaması sebebiyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi kadrolara naklen atanmalarının mümkün bulunmadığı mütalaa edilmektedir." denilmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-İstifa eden Devlet memurları istifalarının usulüne uygun olarak bekleme süresi geçmiş olması halinde 657 sayılı Kanunun 92 maddesi ve açıktan atam prosedürüne uymak suretiyle memur kadrolarına atanmaları mümkün bulunmaktadır.

2-399 sayılı Kanun Hükmünde kararname hükümlerine tabi sözleşmeli statüde çalışan personelin diğer kurumların Devlet memuru kadrolarına naklen atanmaları mümkün bulunmamaktadır.

3-Memuriyetten sözleşmeli statüye ancak istifa edilerek geçmek mümkündür.

4-Memur kadrosundan ayrılarak 399 sayılı KHK tabi sözleşmeli personel statüsüne atandığınızdan ancak 657 sayılı Kanunun 97 maddesindeki bekleme sürelerini tamamlamak ve 657 sayılı Kanunun 92 maddesi hükümlerine riayet edilerek ve açıktan atam prosedürüne uyulmak suretiyle memur olarak yeniden atanabileceğiniz değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam