399 sözleşmeliye 30 gün yıllık izin kullandırılması

24/12/2014 15:33:00
Yazdır

Soru

Sn Yetkili;
399 sayılı kanuna tabi Kamu Kurumunda Tekniker olarak görev yapmaktayım. Kamu kurumuna atanmadan önce özel sektörde yaklaşık 11 yıl SSK bağlı olarak çalışmışlığım bulunmaktadır.
Bu durumda 30 günlük yıllık izin için gerekli olan 10 yılı doldurma şartını sağlayabiliyor muyum? Yoksa 10 yıl şartı kamuda çalışma için gerekli zaman mıdır?
Eğer 30 gün izin hakkım bulunuyorsa bu konuda Devlet Personel Başkanlığı mütalaası bulunmakta mıdır?
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim. İyi Çalışmalar.

Cevap

Kamu İktisadi Teşebbüslerinde 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sözleşmeli statüsüne istihdam şekli getirilmiş, Kararnamedeki sözleşmeli personele ilişkin hükümler Anayasa Mahkemesince iptali neticesinde Kamu İktisadi Teşebbüsleri personel rejiminin düzenlenmesi 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılmıştır. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinde istihdam şekilleri memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler olarak düzenlenmiş bulunmaktadır.

Memurlar hakkında 399 sayılı KHK ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır. Sözleşmeli personel hakkında ise 399 sayılı KHK hükümleri ile hüküm bulunmayan hallerde anılan Kararnamenin 58 inci maddesi hükmü uyarınca Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine sayılı Devlet memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır.

399 sayılı KHK "Yıllık İzin" başlıklı 21 inci maddesinde "Sözleşmeli personelden hizmeti 10 yıla kadar olanlara (10 yıl dahil) yılda 20 gün, 10 yıldan fazla olanlara yılda 30 gün ücretli izin verilir. Yıllık izin verilmesine esas hizmetin tesbitinde kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süreleri ile askerlik hizmeti gözönüne alınır. Bu şekilde hizmet süresi bir yıldan az olanlar ile kısmi zamanlı istihdam edilenlerden bir yıldan az süreli sözleşme yapılanlara (yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçirilenler hariç) yıllık izin verilmez.
Yıllık izinler, teşebbüs veya bağlı ortaklığın uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Bir sözleşme döneminde kullanılmayan izinlerin müteakip sözleşme döneminde kullanılması mümkün değildir."
hükmü yer almaktadır.

399 sayılı KHK 6495 sayılı Kanun ile değişik "Diğer İzinler" başlıklı 23 maddesinde "Sözleşmeli personelin mazeret, refakat, hastalık izinleri ile ücretli veya ücretsiz izinleri hakkında kadroları ekli 1 sayılı cetvelde gösterilen personelin tabi olduğu hükümler uygulanır." hükmü getirilmiş ve mazeret izinleri başlıklı 22 maddesi ise yürürlükten kaldırılmıştır.

Yukarıda yer verilen hükümlerin birlikte değerlendirilmesi neticesinde;
399 sayılı KHK "Yıllık İzin" başlıklı 21 inci maddesinde yer alan "Yıllık izin verilmesine esas hizmetin tesbitinde kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süreleri ile askerlik hizmeti gözönüne alınır."hükmü uyarınca sözleşmeli personele verilecek yıllık izinlerde Yıllık izin verilmesine esas hizmetin tespitinde kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süreleri ile askerlik hizmeti göz önüne alınmaktadır.

Özel sektörde geçen hizmet süreleri esas alınarak sözleşmeli personel 30 gün yıllık izin verilmesin mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.

399 Sayılı KHK açık amir hükmüne aykırı Devlet Personel Başkanlığı görüşüne rastlanılmamıştır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam