Çocuğu ameliyat olan öğretmene verilebilecek izinler

10/02/2015 00:26:00
Yazdır

Soru

24 Ocak cumartesi tatil dolayısıyla Gaziantep iline ailem ile geldim. Aynı gün 8 aylık bebeğim nefes alamayarak kalbi durdu ve hastaneye yatırıldı. Halen yoğun bakımda yatmaktadır. Bu arada kalbe yakın bir bölgede tümör belirlendi ve ameliyat edildi. Makineye bağlı olarak yaşamaktadır. Eşim ve ben öğretmeniz. Kahramanmaraş'ta görev yapmaktayız. Okullar açıldı ve biz çocuğumuzun başındayız. Bu durumda ne yapmalıyız. Okullarımıza nasıl bir evrak göndermeliyiz.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 105 inci maddesinin son fıkrasında "Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır." hükmü yer almaktadır.

Mezkur hükümde; refakat izninin, kimler için verileceği, hangi hallerde verileceği, ne kadar süre izin verileceği, iznin şartları taşıyanlara verilmesi zorunlu bir izin olduğu ve izin süresince de mali haklara dokunulmadan izin verileceği düzenlenmiş olup, ancak refakat izinin hastane veya evde kullanılması hususunda bir ayrıma yer verilmemiştir.
Mezkur 105 inci maddenin son fıkrasında refakat izninin verileceği kişileri;
-Bakmakla yükümlü olduğu anne, baba eş ve çocuklar için ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi,
-Bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden biri için ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi,

gerekmektedir.
657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin 6 ncı fıkrası hükmü uyarınca, Devlet memurlarının hastalanmaları durumlarında verilecek raporların usule ve esaslarını düzenlemek üzere 22/8/2011 tarihli ve 2011/2226 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca "Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık Ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" 29/10/2011 tarihli ve 28099 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.


Anılan Yönetmeliğin "Refakat iznine ilişkin esaslar" başlıklı 10 uncu maddesinde "(1) Memurlara 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin son fıkrası uyarınca izin verilebilmesi için memurun;
a) Bakmakla yükümlü olduğu ana, baba, eş ve çocuklarından birinin,
b) Bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat edilmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocuklarıyla kardeşlerinden birinin, ağır bir kaza geçirdiğinin veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunduğunun sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi zorunludur.
(2) Birinci fıkra çerçevesinde düzenlenecek ve refakat sebebiyle izin verilmesine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporunda; refakati gerektiren tıbbi sebepler, refakat edilmediği takdirde hayati tehlike bulunup bulunmadığı, sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediği, üç ayı geçmeyecek şekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel nitelikler yer alır. Gerekli görülmesi halinde üç aylık süre aynı koşullarda bir katma kadar uzatılır.
(3) Aynı kişiyle ilgili olarak aynı dönemde birden fazla memur refakat izni kullanamaz.
(4) Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez.
(5) İzin süresi içinde refakati gerektiren durumun ortadan kalkması halinde memur iznin bitmesini beklemeksizin göreve başlar. Bu durumda veya izin süresinin bitiminde, göreve başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanun ve özel kanunların ilgili hükümlerine göre işlem yapılır.
(6) Refakat izni kullanılırken memurun aylık ve özlük haklan korunur."
denilmektedir.

Diğer taraftan, 657nsayılı Devlet Memurları Kanunun "Aylıksız izin" başlıklı 108 inci maddesinin (A) bendinde "Memura, 105 inci maddenin son fıkrası uyarınca verilen iznin bitiminden itibaren, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine onsekiz aya kadar aylıksız izin verilebilir."denilmektedir.

Devlet memurlarına aynı kişi ve aynı gerekçe için memuriyeti süresince (maksimum) en fazla (3+3) 6 ay refakat izni verilebilmektedir.

657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin son fıkrası hükmü uyarınca Refakat izni kullanan devlet memuruna 18 aya kadar aylıksız izin verilesi mümkün bulunmaktadır.

Devlet memurunun refakat izni kullandığı kişinin farklı bir hastalık veya durumu için refakat ve aylıksız izin kullanmasının mümkün bulunmaktadır.

Daha önce refakat izni kullanan Devlet memuruna farklı bir kişi için refakat ve aylıksız izin verilmesi mümkün bulunmaktadır.

Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun mazeret izni başlıklı 104 üncü maddesinin (C) bendinde "(A) ve (B) fıkralarında belirtilen haller dışında, merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir. Zaruret halinde öğretmenler hariç olmak üzere, aynı usülle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür." hükmü yer almaktadır.
Kamu Personeli Genel Tebliği (Seri No: 2)

Refakat izni verilebilmesi için, sağlık raporunda hangi hususlar yer almalıdır?

Refakat izni için alınacak sağlık raporunda memurun ismi yer almalı mı?

Aynı kişi için tekrar refakat izni kullanılabilir mi?


Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;
1- Öğretmen olmanız sebebiyle yıllık izin verilmemektedir.
2- 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesi uyarınca mazeret izini almanız mümkün bulunmaktadır.
3- 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesi uyarınca 3 ay refakat izni almanız mümkün bulunmaktadır.
4- Refakat izninin bitmesi halinde ise 108 inci maddenin (A) bendi uyarınca 18 aya kadar aylıksız izin kullanmanızın mümkün olduğu değerlendirilmektedir.

Bu soru 11,222 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam