Ölü doğum yapan öğretmene nöbet yazılır mı?

17/03/2015 00:07:00
Yazdır

Soru

Eşim MEB'de öğretmen.37. haftada anne karnında bebeğimizi kaybettik ve eşim ölü doğum yaptı. Eşim doğum izinlerinin tamamını kullandı. Şu anda göreve başladı. İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 71. maddesinde "öğretmenlere doğumdan önce 3 ay doğumdan sonra 1 yıl süreyle nöbet görevi verilmez." diyor.
Ancak okul müdürü bu muafiyetin süt izniyle ilgili olduğunu ifade ederek nöbet yazmak istiyor.
Şu halde eşime nöbet görevi verilebilir mi?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 101 inci maddesinde "Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışma saat ve usulünün tesbiti" başlıklı 101 inci maddesinde "Günün yirmidört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri kurumlarınca düzenlenir.
Ancak, kadın memurlara; tabip raporunda belirtilmesi halinde hamileliğin yirmidördüncü haftasından önce ve her halde hamileliğin yirmidördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez."
denilmektedir.

6111 sayılı Kanunun gerekçesi

657 sayılı Kanunun 101 inci maddesi 6111 sayılı kanunun 105 inci maddesi ile düzenlenmiş olup söz konusu maddenin gerekçesinde "Madde 77- Madde ile günün yirmidört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan memurların çalışma saat ve şekillerinin kurumlarınca düzenlenmesine imkan tanınmıştır. Halen Devlet Personel Başkanlığının muvafakati alınarak belirlenen çalışma saatleri, bürokrasinin azaltılması anlayışı çerçevesinde kurumlara bırakılmaktadır.
Ayrıca, kadının ve annenin korunması ilkesinden hareketle, kadın memurlara hamileliklerinin yirmi dördüncü haftasından itibaren veya doktor raporuna dayalı olarak daha önceki süreler ile doğumdan sonraki bir yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyeceği, özürlü memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyeceği hususunda düzenleme yapılmaktadır."
denilmektedir.
Diğer taraftan;

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği

26.07.2014 tarihli ve 29072 sayılı Resmi Gazete'de Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
Bu yönetmeliğin "Öğretmenlerin nöbet görevi" başlıklı 44 üncü maddesinde "(1) Bağımsız anaokulu ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar.
(2) Ana sınıfı ve özel eğitim sınıfı öğretmenlerine, boş geçen dersleri doldurma ve nöbet görevi verilmez.
(3) Öğretmen sayısı iki ve daha az olan uygulama sınıflarında bölüm şefi de nöbet tutar.
(4) İlköğretim kurumlarında; okulun bina ve tesisleri ile öğrenci mevcudu, yatılı, gündüzlü, normal veya ikili eğitim yapma gibi durumları göz önünde bulundurularak okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesine göre öğretmenler, normal eğitim yapan okullarda gün süresince, ikili öğretim yapan okullarda ise kendi devresinde nöbet tutarlar.
(5) Öğretmen, birden fazla okulda ders okutuyorsa aylığını aldığı okulda, aylık aldığı okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet tutar.
(6) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmez. Ancak, ihtiyaç duyulması halinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilebilir.
(7) Hamile öğretmenlere, doğuma üç ay kala ve doğumdan itibaren bir yıl süre ile nöbet görevi verilmez.
(8) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla kısaltılabilir.
(9) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.
(10) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek okul yönetimince nöbetçi öğretmen görev talimatnamesi hazırlanır. Öğretmenlere yazılı olarak duyurulur."
ifadeleri yer almaktadır.

657 sayılı Devlet memurlarını 101 inci maddesi uyarınca doğumdan sonraki 1 yıl süre ile gece nöbet ve gece vardiyası verilmesi yasaklanmıştır.

Söz konusu personele gündüz nöbeti verilmesine mani bir husus bulunmamaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğretmenlerin nöbet görevi" başlıklı 44 üncü maddesinin (7) nci fıkrasında "Hamile öğretmenlere, doğuma üç ay kala ve doğumdan itibaren bir yıl süre ile nöbet görevi verilmez." ifadesi doğumun canlı olmasına veya çocuğun yaşamasına ilişkin bir hüküm yer almamaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin hükmü uyarınca çocuğun yaşamasına bağlı nöbet görevi verilmesini içermemektedir.
İdarece nöbet yazılmaması gerektiği düşünülmektedir. Ancak idare nöbet yazmada ısrar etmesi halinde ancak yargı kararı ile iptal edilebileceği değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam