KİT sözleşmeli personel torba kadrodan faydalanabilir mi?

17/04/2015 21:08:00
Yazdır

Soru

Merhaba,
DHMİ de çalışıyorum.399 a tabi sözleşmeli personelim. 8 yılımı doldurdum.
Kurumuma 657 sayılı kanunun 68/b maddesi gereği 3. dereceye yükseltilmem konusunda dilekçe verdim.
Kanunun bu maddesinin bizimle ilgili olmadığı gerekçesi ile talebim reddedildi.
Yeşil pasaport alabilmek için 3. dereceye yükseltilmeyi talep ettim.
Konu ile ilgili cevabınızı bekliyorum.

Cevap

Bilindiği üzere, Kamu İktisadi Teşebbüslerinde 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sözleşmeli statüsüne istihdam şekli getirilmiş, Kararnamedeki sözleşmeli personele ilişkin hükümler Anayasa Mahkemesince iptali neticesinde Kamu İktisadi Teşebbüsleri personel rejiminin düzenlenmesi 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılmıştır. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinde istihdam şekilleri memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler olarak düzenlenmiş bulunmaktadır.

Memurlar hakkında 399 sayılı KHK ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır. Sözleşmeli personel hakkında ise 399 sayılı KHK hükümleri ile hüküm bulunmayan hallerde anılan Kararnamenin 58 inci maddesi hükmü uyarınca Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine sayılı Devlet memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır. İşçi statüsünde istihdam edilen personel hakkında ise iş Kanunu hükümleri uygulanmaktadır.

399 sayılı KHK tabi sözleşmeli personele ödenecek ücret ve türleri 399 sayılı KHK Mali ve Sosyal Haklar başlıklı Yedinci Bölümünde 25-37 maddelerinde düzenlenmiştir.

399 sayılı KHK istihdam şekilleri başlıklı 3 üncü maddesinin (c) bendinde "(b) bendi dışında kalan sözleşmeli personel, teşebbüs ve bağlı ortaklıkların genel idare esasları dışında yürüttükleri hizmetlerinde bu Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen hukuki esaslar çerçevesinde akdedilecek bir sözleşme ile çalıştırılan ve işçi statüsünde olmayan personeldir. (Bunlar bu Kanun Hükmünde Kararnamede sözleşmeli personel olarak geçecektir.) Sözleşmeli personel işin niteliğine göre yılın veya günün belirli sürelerini kapsamak üzere kısmi zamanlı da istihdam edilebilir." hükmü yer almaktadır.

Kitlerde I sayılı cetvelde sayılan personel memur olup haklarında 657 sayılı DMK uygulanmaktadır. I sayılı cetveldeki unvanlar için hizmet sınıfı, dereceleri ve sayıları yer almaktadır.

II sayılı Cetvele tabi olan sözleşmeli personel pozisyonları ise memur değildir. II sayılı cetveldeki pozisyonların sadece unvan ve adetleri bulunmaktadır. Yani II sayılı cetvelde yer alan sözleşmeli pozisyonların dereceleri bulunmamaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde "Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. (2)
Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl,
c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,
hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır.
Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde gözönüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz."
ifadesi yer almaktadır.

Söz konusu hüküm kadro için aranılan şartlar:
-Atanacağı kadronun 1-4 üncü dereceli olması,
-Atanacağı kadronun Eğitim Öğretim ve Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı dışında olması gereklidir

Söz konusu hüküm Devlet memuru için aranılan şartlar:
-Yüksek öğretim mezunu olması,
-4 yıllık mezunlar için 8, 10 ve 12 yıl hizmeti
2 yıllık mezunlar için ise 10, 12 ve 14 yıl hizmeti olması gerekebilmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; 399 sayılı KHK tabi II sayılı cetvele tabi pozisyonlarda görevli personelin dereceleri olmaması sebebiyle 657 sayılı DMK 68 maddesinin (B) bendi hükmünün uygulanmasının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.

Bu soru 6,789 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam