Peyzaj mimarına, mühendisin özel hizmet tazminatı verilir mi?

20/04/2015 11:36:00
Yazdır

Soru

... Büyükşehir Belediyesinde 657 sayılı D.M.K. tabi V.H.K.İ. çalışmakta iken, 2013 yılında Ege Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümünden mezun olarak; 18.01.2015 tarihinde ki Mahalli İdareler Görevde Yükselme ve Unvan değişikliği sınavına istinaden, 24.02.2015 tarihinde 3.derecedeki Peyzaj Mimarlığı kadrosuna atamam yapıldı.

10.02.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu görüşüne göre Peyzaj Mimarlığı mezunları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36.maddesine göre teknik hizmetler sınıfında Peyzaj Mimarı unvanı alabileceklerine ve Mühendis kadrosunda istihdam edilmelerinin uygun olduğuna karar verilmiştir. Yine aynı karar doğrultusunda Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı'nın (mülga) Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne yazdığı 16.08.2006 gün ve 17384 sayılı yazıda Peyzaj Mimarlarının "Mühendis" kadrolarında istihdamının mümkün olduğu belirtilmiştir. Ayrıca Peyzaj Mimarları Odası Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği içerisinde yer almaktadır.
Buna rağmen; 01.01.2006 tarihinde yürürlüğe giren Devlet Memurlarına ödenek Zam ve Tazminatlara İlişkin 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu kararın I SAYILI CETVEL İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zammı (B) Teknik Hizmetler Bölümünün 2. Maddesine göre değil 4. maddesine ve aynı şekilde Peyzaj Mimarlığı kadrosu II SAYILI CETVEL Özel Hizmet Tazminatı (E) Teknik Hizmetler de; 1.maddenin b bendine göre değil, d bendine göre değerlendirilmektedir. Dolayısıyla cetvel incelendiğinde Peyzaj Mimarları kadrosu mühendis mimar sınıfına göre değil, tekniker sınıfına göre maaşı hesaplanmaktadır. Mühendis kadrosunda istihdam edilen arkadaşlarımız, peyzaj mimarı kadrosuna göre istihdam edilen arkadaşlarımıza göre özel hizmet ve İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zammı kaynaklı 700,00-TL gibi fazla ücret almaktadır.
Peyzaj Mimarı kadrosunun tazminat oranının, mühendis ve mimar kadrolarından farklı değerlendirilmesi doğru mudur? İlginiz için teşekkür ederim.

Cevap

Belirtmiş olduğunuz YÖK kararı, peyzaj mimarlığı kadrosunda yer alanların mühendis kadrolarına da atanabileceği yönündedir.

Diğer taraftan, 17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının 4 üncü maddesinin e fıkrası şu şekildedir: 'Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez.'

Bu hükümde, sadece mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, mesleki üst öğrenimin tazminatının verileceği hüküm altına alınmıştır. İkisi de lisans eğitimi olan peyzaj mimarlığı ile mühendisliğin birbirine göre üstünlüğü bulunmamaktadır. Bu nedenle bu madde kapsamında bir değerlendirme yapılmaz.

Bu bağlamda, peyzaj mimarlığı kadrosunda bulunanlara, mühendislerin özel tazminatı verilmez.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam