Memurken teknik lisan veya önlisans bitirenin memuriyet öncesi hizmetleri değerlendirilir mi?

27/04/2015 00:19:00
Yazdır

Soru

İyi günler, kolay gelsin.
Memurlar net olarak yaptığınız, yapacağınız hizmetler için teşekkür ederim.
Yıllardır insanları bilgilendirmektesiniz.
Bu noktada soracağım sorularda insanların mağduriyeti söz konusudur. Özel de benim ama genel bir sorum olacak:
Memuriyette iken teknik ön lisans-lisans okuyup teknik kadroya geçenler için memuriyetten önceki sigorta yılları hizmete dahil edilir mi? Kademe veya derece ilerlemesine sebep olur mu?

Cevap

Devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirilmesi yasal düzenlemeler çerçevesinde yapılmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Tesis edilen sınıflar" başlıklı değişik 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış ve devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin düzenlemeler bulunmaktadır.

Örneğin: teknik, sağlık, avukatlık vb. hizmetler kazanılmış hak aylık derece ve kademede (memuriyette) değerlendirilmektedir.
657 sayılı Kanunda yer alan hükümlere uygun ve ya diğer kanun hükümleri uyarınca kazanılmış hak aylık derece ve kademede değerlendirilmesine ilişkin hüküm bulunan hizmetlerin kazanılmış hak aylık derece kademede değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler bölümünün (C) bendinin 5 inci fıkrasında " Özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyet kabul edenlerin özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3 ünün her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir.
Yukarıdaki fıkralara göre, değerlendirilecek hizmet süresinden sadece özel sektörde geçen süre 12 yılı geçemez."
hükmü yer almaktadır.

Anılan hüküm gereğince memuriyete girmeden önce özel sektörde geçen hizmet süresinin sosyal güvenlik primi ödenmesi ve (çalıştığı firmadan alınacak bir belge, Bonservis olabilir) mesleğini icra ettiğini belgelendirmek suretiyle değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Söz konusu hüküm ve açıklamalar uyarınca: memurken teknik hizmetle sınıfına girecek ön lisan veya lisans bitiren ve teknik hizmetler sınıfında bulunan kadrolara atanan personelin daha önceki hizmetlerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi mümkün olamayacağı değerlendirilmektedir.

Söz konusu öğrenimi memuriyette yapması sonucu mesleğini daha önceden icra etmesi söz konusu olamayacağı açık bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam