Askerlik için verilen aylıksız izni ne zaman başlar?

30/04/2015 00:33:00
Yazdır

Soru

İyi günler.
399'a tabi olarak kamu kurumunda çalışıyorum. Mayıs 2015 celbinde askere gideceğim. Askerlik sevk tarihim 11-14 Mayıs. Kurum hangi tarih itibariyle beni askerlik iznine çıkarır. Yazacağım askerlik izin dilekçesinde ayrılacağım tarihi belirtmeli miyim?
Askerlik izin tarihi 10 Mayıs itibariyle mi başlar. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

Kamu İktisadi Teşebbüslerinde 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sözleşmeli statüsüne istihdam şekli getirilmiş, Kararnamedeki sözleşmeli personele ilişkin hükümler Anayasa Mahkemesince iptali neticesinde Kamu İktisadi Teşebbüsleri personel rejiminin düzenlenmesi 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılmıştır. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinde istihdam şekilleri memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler olarak düzenlenmiş bulunmaktadır.

Memurlar hakkında 399 sayılı KHK ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır. Sözleşmeli personel hakkında ise 399 sayılı KHK hükümleri ile hüküm bulunmayan hallerde anılan Kararnamenin 58 inci maddesi hükmü uyarınca Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine sayılı Devlet memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır.
3

99 sayılı KHK 6495 sayılı Kanun ile değişik "Diğer İzinler" başlıklı 23 maddesinde "Sözleşmeli personelin mazeret, refakat, hastalık izinleri ile ücretli veya ücretsiz izinleri hakkında kadroları ekli 1 sayılı cetvelde gösterilen personelin tabi olduğu hükümler uygulanır." hükmü getirilmiş ve mazeret izinleri başlıklı 22 maddesi ise yürürlükten kaldırılmıştır.

399 sayılı KHK 24 üncü maddesinde de "Muvazzaf Askerlik" başlıklı 24 üncü maddesinde "Muvazzaf askerlik görevini ifa için görevinden ayrılan sözleşmeli personel askerlik hizmetinin bitiminden itibaren 1 ay içinde başvurduğu takdirde teşebbüs ve bağlı ortaklıklarca işe başlatılır. Muvazzaf askerlikte geçen süreler, muvazzaf askerliğe ayrıldıkları sırada iktisap etmiş oldukları emekli keseneğine esas derecelerinde kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir." İfadesi yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun aylıksız izinler başlıklı 108 inci maddesinin (G) bendinde "Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılır." hükmü bulunmaktadır.

6495 sayılı Kanun değişik 399 sayılı KHK 23 üncü maddesi uyarınca sözleşmeli personele muvazzaf askerlik süresince aylıksız izinli sayılmaktadırlar.

Aylıksız izin süresi muvazzaf askerlik süresi ile sınırlanmış bulunmaktadır. Muvazzaf askerlik süresi dışındaki süreler için aylıksız izin verilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümlerin birlikte değerlendirilmesi neticesinde;

1-Muvazzaf askerlik için verilen aylıksız iznine esas olacak tarih, askerlik şubelerince verilen sevk evrakında belirtilen tarihtir.

2-Muvazzaf askerlik için verilen aylıksız iznin bitiş tarihi ise muvazzaf askerlikten terhis tarihidir.

3- Muvazzaf askerlik aylıksız izin verilmesi belgeye dayalı olması gerektiği askerlik şubesinden alınacak belgenin dilekçeye eklenmesi gerekmektedir.

4-Muvazzaf askerlik işlemlerinin takibi için yıllık veya mazeret izni almasının mümkün olduğu değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam