Memuriyetten akademik personel olan, istifa sonrası dönüş kurasına katılabilir mi?

04/05/2015 00:22:00
Yazdır

Soru

2010 yılında KPSS ile atanarak ..... Bakanlığında 657 ye tabii Sağlık Hizmetleri sınıfında memur olarak çalışmaya başladım.
2014 yılı içerisinde, ..... Bakanlığının muvafakat vermesi üzerine, kurumlar arası nakil yoluyla ..... Üniversitesine Öğretim Görevlisi olarak naklen atandım. Üniversiteden ayrılmadan .....Bakanlığının istifa sonrası dönüş kurasına katılabilir miyim?
Katıldığım takdirde kazanırsam üniversiteden ayrılmam herhangi bir sakınca doğurur mu?
Şimdiden Teşekkürler, iyi çalışmalar

Cevap

Anayasanın 128 inci maddesinde "Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.
Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Ancak, mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır.
Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir."
hükmü yer almaktadır.

1982 anayasasının 128 inci maddesinde ise memurlar ve diğer kamu görevlilerinden bahsedilmekte ve bunların özlük işlerinin kanun ile düzenleneceği amirdir.

Anılan hüküm uyarınca memurlara diğer kamu görevlilerine ilişkin kanunlar yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır.

Bunlar örnek olarak;
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu,
926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu,
2802 sayılı Hakim ve Savcılar Kanunu,
2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu,

sayabiliriz.

Söz konusu statülerin bir kişi uhdesinde birleşmesi mevzuatımız uyarınca mümkün bulunmamaktadır.

Yani kişi hem memur hem akademik personel veya askeri personel olamaz. Hukukumuz buna cevaz vermemektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Çekilen ve çekilmiş sayılanların yeniden atanmaları" başlıklı 97 maddesinde "Memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;
A) 94 üncü maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,
B) Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 üncü maddenin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,
C) 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,
D) 96 ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette,
Devlet memurluğuna alınamazlar."
ve "Memurluğun sona ermesi" başlıklı 98 inci maddesinde de "Devlet memurlarının
a) Bu kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması;
b) Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi;
c) Memurluktan çekilmesi;
ç) İstek, yaş haddi, malüllük sebeplerinden biri ile emekliye ayrılması;
d) Ölümü;
hallerinde memurluğu sona erer."
hükümleri yer almaktadır.

Ayrıca 657 sayılı Kanunun 74 üncü maddesinin son fıkrasında "13/12/1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarla bu Kanuna tabi kurumlar arasındaki nakillerde de yukarıdaki hükümler uygulanır. Aynı kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarda çalışıp 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden, hizmete giriş dereceleri 36 ncı madde ile tespit edilen giriş derecelerinin üzerinde olanların ilk ilerleme ve yükselmeleri için kanuni bekleme sürelerine yukarıda yazılı dereceler arasındaki sürelere tekabül eden süre kadar ilave edilir."denilmektedir.

Memur istifa etmeden akademik personel olamaz

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-657 sayılı Kanuna tabi gir görevden 2914 sayılı Kanuna tabi gir göreve atanan memurun devlet memurluğu sona ermektedir.
2-657 sayılı Kanunda 98 maddesi uyarınca kendi isteği ile başka statüye geçen memurun zımni olarak istifa isteğinde bulunduğu kabul edilmesi gerekmektedir.
3-657 sayılı Kanuna tabi görevden 2914 sayılı Kanuna tabi göreve atanan kişinin 657 sayılı Kanunun 97 nci maddesinde yer alan süreler geçmiş olması halinde istifa sonrası dönüş kurasına katılabileceğinizi düşünmekteyiz.
4-657 sayılı Kanuna tabi görevden 2914 sayılı Kanuna tabi göreve atanan kişinin 657 sayılı Kanunun son fıkrası hükmü uyarınca da naklen tayin talebinde bulunabileceği değerlendirilmektedir.

Bu soru 8,111 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam