Üst öğrenimde zam tazminattan faydalanmak için intibak yapılmalı mı?

21/05/2015 18:49:00
Yazdır

Soru

Merhaba memurlar.net
Öncelikle böyle bir hizmet sunduğunuz için teşekkürü bir borç bilirim ve teşekkür ederim.
Atamadan önce üst öğrenim bitirdim fakat atama sırasında lisans diplomasini göndermedim ve teknikerlikten atandığım için ön lisans diplomamı gönderdim. Simdi lisans diplomamı göndermediğim için intibakımı yapmıyorlar. Teknik hizmetlerde görev yapmaktayım ve bitirmiş olduğum bolümde teknik hizmetler sınıfında yer almakta. Üst öğrenim zam ve tazminatından faydalanmam içim intibak yapılması şart mı?
İlgili maddede intibak yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın yazıyor bu ifadeden dolayı intibak yapılmasa da üst öğrenim zam ve tazminatı almam almam gerekmez mi?
Şimdiden cevabiniz için teşekkürler

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun zam ve tazminatları düzenleyen 152 inci maddesinin III ortak hükümler bölümünün 1 inci fıkrasında "Bu zam ve tazminatların hangi işi yapanlara ve hangi görevlerde bulunanlara ödeneceği, miktarları, ödeme usul ve esasları ilgili kurumların yazılı isteği ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca bütün kurumları kapsayacak şekilde ve 154 üncü madde uyarınca katsayının Bakanlar Kurulunca değiştirilmesi durumu hariç yılda bir defa olmak üzere hazırlanır ve Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulur." hükmü yer almaktadır.

Mezkur hüküm uyarınca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve aynı Kanunun ek geçici 9 uncu maddesi kapsamına giren kurumlardan aylık alanlara 17/4/2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar" 05 Mayıs 2006 Tarihli 26159 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir.

Bakanlar Kurulu'nca 5/1/2015 tarihli ve 2015/7177 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar" ve eki cetvellerin uygulanmasına 2015 yılında da devam olunacağı kararlaştırılmıştır.

Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesi

Anılan Kararnamenin "Bazı özel durumlara ilişkin esaslar" başlıklı 4 üncü maddesini (e ) bendinde "Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez."denilmektdir.

Teknik Hizmetler sınıfında Teknikeri kadrosunda olup ta mesleği ile ilgili üst öğretimi bitiren devlet memurları bitirdikleri üst öğretime ilişkin zam ve tazminatlardan faydalanabilmektedirler.

Zam ve tazminattan faydalanmak için intibak yapılması şartı bulunmamaktadır.

Şöyle ki birden fazla lisans tamamlayan memur intibakı yapılmaz ancak diploması gereği diplomanın haklarından faydalanması mümkün bulunmaktadır.

Zam ve Tazminatlara İlişkin 160 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;
1-2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararın 4 üncü maddesinin (e) bendinde zam ve tazminatlardan faydalanmak için üst öğürenim için intibak yapılma şartı bulunmamaktadır.
2- Teknik hizmetler sınıfında tekniker kadrosunda görevli personelin 17/4/2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararın 4 üncü maddesinin (e) bendi uyarınca yasal ve geçerli teknikerliğin üstü teknik hizmetler sınıfına girebilecek bir diploması var ise üst öğrenimin zam ve tazminatlarından faydalanmasın mümkün olduğu değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam