Sağlıktan emekli olan biri memur, geri dönebilir mi?

08/07/2015 10:50:00
Yazdır

Soru

15/04/2014 de 1derece 4 kademe 3000 ek gösterge 27 yıl 8 ay ile Sağlık Bakanlığından emekli oldum. Aynı göreve geri dönebilir mi?

Cevap

5335 sayılı Kanunun 30. maddesinin 1. fıkrası şu şekildedir:

"Madde 30 - Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Başbakan tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararnameyle atanan veya görevlendirilenler, Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler ile yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine ve Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına yapılacak atamalar hariç olmak üzere, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan atanamazlar. Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hükümleri uygulanmaz."

Yukarıdaki fıkraya göre emekli olan bir Devlet memuru sadece şu görevlere atanabilmektedir:

1- Cumhurbaşkanı tarafından atama yapılan bir göre
2- Başbakan tarafından atama yapılan bir görev
3- Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararnameyle atama veya görevlendirilen bir görev
4- Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler
5- Yükseköğretim kurumlarının öğretim üyelikleri
6- Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına yapılacak atamalar...

Yukarıdaki 6 çeşit görev dışında emekli olan bir memur, kmuya yeniden dönemez. Sadece yukarıda atanılamayacak bütçe tipine sahip kamu kurumları sayılmıştır. Mahalli idareler sayılmadığı için emekli olanlar belediyedeki bir memuriyete geri dönebilir.

Bu soru 7,437 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam