İşçilikten memurluğa geçenler, kıdem tazminatı alır mı?

07/08/2015 08:36:00
Yazdır

Soru

Ben kamu da , ilk 3 yılı geçici işçi geriye kalan 9 yılı sürekli daimi işçi olmak üzere toplam 12 yıllık üniversite mezunu kamu işçisiyim, bahse konu işçilerin kamuda ki geçmişe yönelik kıdem tazminatları, memurluğa geçişle birlikte ilgilisine nakten ödenecek mi? yoksa kıdem tazminatları, geçmişe yönelik olarak sgk dan emekli sandığına devredilerek nakdi ödeme yapılmayacak mı?

Cevap

Kamu işçilerinin kanunla statü değişikliği yapılarak talepleri halinde memurluğa geçmeleri halinde kıdem tazminatı ödenmez. Ödenmesine yönelik 1475 sayılı İş Kanununda bir hüküm yoktur.

Ancak bazen, işçilerin memurluğa geçirilmesine yönelik kanuni düzenlemelerde, kişi emekli olduğunda işçilik süreleri için emekli ikramiyesi verilmesi yönnüde bdüzenleme yapılmaktadır.

İşçi eğer sınavla memur kadrosuna atanmış ise iş sözleşmesini kendisi fesih edeceği için kıdem tazminatı verilmez. Eğer işçi bir kanuni düzenlemeyle memur kadrosuna geçirilmiş ise bu halde kanunda ne yazıldığına bakılır. Yukarıda yer verildiği üzere, eğer kanunda, emeklilik sırasında emekli ikramiyesi verileceği yönünde bir hüküm var ise bu halde işçilik süreleri için tazminat alınabilir.

Örnek; 1998 tarihli 4359 sayılı Kanunda örneği vardır. 2011 ve 2014 yıllarında çıkan 4/B sözleşmeli çalışanların kadroya alınmalarına dair KHK ve Kanunda aynı şekilde hükümler vardır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam