Sözleşmeli Sağlık Personeli Atamalarına İlişkin Soru ve Sorunlar

03/01/2004 00:00:00
Yazdır

Soru

Sözleşmeli Sağlık Personeli Atamalarına İlişkin Soru ve Sorunlar

Cevap

Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan sözleşmeli sağlık personeli sınav ve yerleştirme sonuçları 29.12.2003 tarihinde açıklanmıştır. Kazanan adayların 9 Ocak 2004 tarihine kadar atandıkları İl Sınav ve Kura Komisyonlarına belgelerini vermeleri gerekmektedir. Ancak, köşemize gelen mailleri incelediğimizde bazı soru ve sorunların belirli konularda yoğunlaştığı görülmektedir. Soruların bir kısmı ilgili Kanun ve yönetmelikler çerçevesinde yapmış olduğumuz açıklamalar aşağıdaki şekildedir:

  1. İlk Atamada Becayiş Var mı?

    "Sözleşmeli Sağlık Personeli Atama ve Nakil Yönetmeliği"nin Atamalara İlişkin Usul ve Esaslar başlıklı 8'inci maddesinin (g) bendinde "Sözleşmeli personelin, aynı unvanda istihdam edilmek kaydıyla, üstleri vasıtasıyla sözleşmenin bitimine bir ay kala ilgili İl Sınav ve Kura Komisyonlarına karşılıklı yer değiştirme talebinde bulunması halinde görev yerleri, talepleri doğrultusunda değiştirilir. Bu şekilde yapılacak bir yer değiştirmede, sözleşmeli personelin, istihdam edildiği hizmet biriminde en az 1 yıl çalışmış olması şartı aranmaz. Ancak, sözleşme yapıldıktan sonraki karşılıklı yer değiştirmeler yeni sözleşme döneminin başlangıcında uygulanır. Ayrıca, görev yerleri kura ile belirlenen personelden, kura sonuçlarının ilanından itibaren bir hafta içinde Merkez Sınav ve Kura Komisyonuna birlikte başvurarak yer değiştirme talebinde bulunanların yerleri, talepleri doğrultusunda değiştirilir." hükmü yer almaktadır. Bu hükme göre becayişe ilişkin olarak şunları söyleyebiliriz:

    1. Sınavla yapılacak sözleşmeli sağlık personelinin ilk atamasında becayiş yani karşılıklı yer değiştirme yapılamamaktadır. Başka bir şekilde ifade edecek olursak, 9 Ocak 2004 tarihine kadar ilgili İl Sınav ve Kura Komisyonlarına başvuruda bulunması gereken adayların ilk atamasında becayiş yapılmayacaktır. İlk atamalarda becayiş yapılması, sadece kur'a ile atama yapılan uzman tabip, tabip, diş tabibi ve eczacı pozisyonlarına yapılacak atamalar için bahis konusudur.
    2. Becayiş ilişkin başvurular sözleşmenin bitimine bir kala ilgili İl Sınav ve Kura Komisyonlarına yer değiştirme talebinde bulunması üzerine yapılır. Buna göre 2004 yılı başlarında bir yıllık sözleşme yapacak olanlar, yıl sonuna doğru (sözleşmelerinin bitimine bir ay kala) ilgili İl Sınav ve Kura Komisyonlarına karşılıklı yer değiştirme talebinde bulunurlar ve bu talep doğrultusunda yerleri değiştirilir. Yeni sözleşme döneminde adaylar yer değiştirmiş olarak göreve başlarlar.
  2. 2- Harcırah Alınabilecek mi?

    6245 sayılı Kanunda, 12.08.2003 tarih ve 25197 sayılı R.G.'de yayımlanan 4969 sayılı Kanunun 1. maddesi ile önemli bir değişiklik yapılmıştır. Bu değişikliğe göre, daha önce "İlk defa bir memuriyete tayin olunanlara tayinleri sırasında yerleşik oldukları yerden atamalarının yapıldığı yere kadar verilen" daimi görev harcırahı kaldırılmıştır. Bu sebeple, ilk defa sözleşmeli bir pozisyona atanan adaylara harcırah ödemesi yapılamayacaktır.

  3. Sözleşmeli Sağlık Personelinin Yer Değiştirmesi Nasıl Olacaktır?

    Sözleşmeli sağlık personeli, yer değiştirme suretiyle naklen atanma hakkına sahiptir. Sağlık Bakanlığınca sonraki dönemlerde ilan edilecek sözleşmeli sağlık pesroneli pozisyonlarına, talepleri halinde, öncelikle halen çalışan sözleşmeli sağlık personeli naklen atanacak, daha sonra boş kalan pozisyonlara yeni personel yerleştirecektir.

    Bu konuya ilişkin olarak, "Sözleşmeli Sağlık Personeli Atama ve Nakil Yönetmeliği"nin Atamalara İlişkin Usul ve Esaslar başlıklı 8'inci maddesinin (d) bendinde "Bir sözleşmeli personel pozisyon unvanından sınavla atanması öngörülen diğer bir pozisyon unvanına nakiller ile, sözleşmeli personelin aynı pozisyon unvanı ile sınavla atanması öngörülen diğer boş pozisyonlara nakillerde sınav puanına göre yapılacak sıralama esas alınır." hükmü, (f) bendinde ise "Sözleşmeli personel pozisyonları arasında kura veya sınavla yapılacak nakillerde, nakledilecek sözleşmeli personelin istihdam edildiği hizmet biriminde en az 1 yıl çalışmış olması şarttır." hükmü yer almaktadır. Bu hükümlere göre şunu söyleyebiliriz:

    1. Sözleşmeli sağlık personelinin eş, sağlık, eğitim durumu gibi nedenlerden dolayı yer değiştirme hakkı bulunmamaktadır.
    2. Ancak, sözleşmeli sağlık personelinin daha sonra Sağlık Bakanlığınca açıklanacak boş pozisyonlara nakil hakkı bulunmaktadır. Bu halde ilan üzerine başvurular yapılacak ve bu başvurularda sınav puanı esas alınacaktır. Bu başvurulara katılacak olanların personelin istihdam edildiği hizmet biriminde en az 1 yıl çalışmış olması şarttır.
    3. Sözleşmeli sağlık personelinin eş, sağlık ve eğitim durumundan gibi nedenlerle nakil hakkı olmamakla birlikte, bu personelin memur olan eşinin sözleşmeli personelin bulunduğu nere nakil hakkı bulunmaktadır. Bu halde memur olan eş hakkında 657 sayılı Kanunun nakle ilişkin hükümleri ve bu personelin çalıştığı kurum iç yönetmeliği (... Bakanlığı/ Genel Müdürlüğü Yer Değiştirme Yönetmeliği) esas alınacaktır./
  4. Askerlik Durumu Olarak Bakaya Olanların Problemi?

    Sözleşmeli sağlık personeli atamalarında adayların ya muaf olması ya askerliğini yapmış olması ya da tecilli olması gerekmektedir. Bu bakımdan; 09.01.2004 tarihi itibariyle bu durumun askerlik şubesinden alınacak belge ile ispatlanması gerekmektedir. Buradaki en önmeli sorun bakaya durumunda olanlarındır. Bu konuda Asal şubesince verilen cevap genel olarak şu şekilde olmaktadır: "İnternet aracılığı ile göndermiş olduğunuz e-mailiniz incelenmiştir. Askerlik şubesince sevk edilmeden herhangi bir sağlık kuruluşundan rapor alan yükümlüler bakaya kalmak suçundan mahkemeye verilmektedir. Bakaya durumunda olan yükümlülere bir sonraki celp döneminde sevke tabi olduklarına dair belge verilmektedir. Bu belge ile herhangi bir işe başlayamaz, askerliğinizi erteleyemezsiniz."

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam