Lojmana ne zaman taşınılır?

21/10/2015 00:01:00
Yazdır

Soru

Bir soru sormak istiyorum ama nereye yazacağımı bulamadım. Lojman için başvuru yaptım arkadaşlar duymuş bana çıkmış. Ben sıraya girmek için başvuru yapmıştım yani ocak ayı gibi taşınmak istiyordum. Henüz bana tebliğ edilmedi. Aslında yönetmelikte ocak ayında ilan edilir diyor. Yani bana ocak da mı taşının diyecekler yoksa hemen 15 gün içinde taşınmak zorunda mıyım?

Cevap

Kamu konutlarının tahsis biçimi, oturma süresi, kira, bakım, onarım ve yönetimine ilişkin temel ilkeleri belirlemek üzere 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu, 11/11/1983 tarih ve 18218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır. Kanun 2 nci maddesinde sayılan kapsama dahil kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu görevlilerine; kamu konutlarının;
a) Özel tahsisli konutlar,
b) Görev tahsisli konutlar,
c) Sıra tahsisli konutlar,
d) Hizmet tahsisli konutlar olarak tahsis edilebileceğ
i hüküm altına alınmıştır.

Kamu Konutları Yönetmeliği ise 23.9.1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Anılan Kamu Konutları Yönetmeliğinde kendilerine konut tahsis edilen memurlara konutların teslimi ilişkin düzenlemelere "Konutların Teslimi ve Konutlara Giriş" 17 madde ile düzenlenmiş olup, anılan hükümde konutun teslimi "Kamu Konutları Giriş Tutanağı" ile yapılması öngörülmüştür.
Anılan Yönetmeliğin "Konutların Teslimi ve Konutlara Giriş" başlıklı 17 nci maddesinde "Konut tahsis edilen personele, konutun teslim tarihinden itibaren hesaplanacak kira bedeli, müteakip ayın aylık veya ücretinden bu ayın kirası ile birlikte bordro üzerinde gösterilmek suretiyle tahsil edilir.
Konutlar, konut yönetimine yetkili birimce, bir örneği ek (6) da gösterilen "Kamu Konutları Giriş Tutanağı" düzenlenerek teslim edilir. Bu tutanakların aslı konut tahsis dosyasında saklanır ve bir örneği de kiracıya verilir. Tutanağa, konutta bulunan demirbaş eşya ve mefruşatın ek (7) deki örneğine göre, hazırlanan bir listesi eklenir.
Bu tutanak, konuta girişte kira sözleşmesi ve çıkışta ise, geri alma ve bütün borçlarından ve dava haklarından kurtulma yerine geçer.
Konut tahsis edilmeden ve tahsis kararı bildirilmeden, konutun anahtarı teslim edilmez ve konuta girilemez.
Konut tahsis edilenler, konutu teslim aldıkları tarihten itibaren kira öder.
Kendisine konut tahsis edilen personel, tahsis kararının tebliğ tarihinden itibaren, meşru mazeret dışında, en geç 15 gün içinde Yönetmeliğe ekli kamu konutları tutanağını imzalayıp konuta girmediği takdirde, konut tahsis kararı iptal edilir.
Bu takdirde, konutun boş kaldığı süre için tahakkuk eden kira bedeli kendisinden tahsil edilir."ifadesi bulunmaktadır.
Mezkur Yönetmeliğin Kamu Konutları Giriş Tutanağı başlıklı (6) SAYILI CETVEL'inde
"Yukarıda özellikleri belirtilen kamu konutunu (7) sayılı cetvelde yazılı demirbaş eşya ve mefruşat ile birlikte aşağıdaki
Şartlarla teslim aldım.
1 - Kiraladığım konutu "Kamu Konutları Yönetmeliği" hükümlerine göre kullanmayı ve bu Yönetmelik hükümlerine riayet etmeyi,
2 - Konutu teslim aldığım Şekil ve özellikte teslim etmeyi,
3 - Konutun boşaltılması sırasında tanzim edilecek "Kamu konutları çıkış tutanağı" ile bu giriş tutanağı ve eki demirbaş eşya ve mefruşat listesinde bir fark ve noknaklık tespit edilirse, bunların değerini itiraz etmeden ödeyeceğim,
4 - Konutta oturduğum süre içinde yaptığım zarar ve hasarın bedelini aynen karşılıyacağımı,
5 - Konutun içinin ve dışının, teslim aldığım andaki mimari durumunu değiştirmeyeceğimi,
Taahhüt ve yukarıda belirtilen hükümleri aynen kabul ettiğimi Şimdiden beyan ederim.
Personelin Adı ve Soyadı,
Görevi, İmzası"
şeklinde düzenleme yer almaktadır.

Lojman tahsisine ilişkin olarak hak sahipliği sırasının belirlenmesi ve usule ilişkin olarak daha önce yayımlanmış olan ayrıntılı yazımız için bakınız.

Yer verilen hükümler uyarınca;
1- Bakanlık Kamu görevlilerinden her yıl ocak ayında lojman tahsisi hakkında beyanname alması gerekmektedir.
2- Ocak ayında alınan beyannameler çerçevesinde hak sahiplik listesi düzenlenmesi ve ilan edilmesi gerekmektedir.
3- lojman tahsisi hak sahiplik listesinde belirtilen sıra takip edilmek suretiyle yapılması yasal gerekliliktir.
4-Lojman tahsis edilen memura tebliğ edildikten sonra kamu konutu "Kamu Konutları Giriş Tutanağı" ile mevcut durumunu belirtir bir durumda teslim edilmelidir.
5-Söz konusu açıklamalar uyarınca bu yılbaşında hak sahiplik listesinde yer almış olması halinde size tebliğ edilir ve usule uygun konut teslim edilmesi halinde lojmana mezkur 17 nci maddesi uyarınca oturmanız gerekmektedir.
6-Memurun tahsis edilen lojmana 3 ay sonra taşınacağım deme hakkı bulunmamaktadır.

Bu soru 15,084 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam