Devam eden dava memuriyete ve nakle engel mi?

02/11/2015 00:15:00
Yazdır

Soru

Merhaba Sayın yetkili,
Polis memuruyum asliye cezada devam eden bir mahkemem var. KPPS ile başka bir kuruma atandığımda mahkememin olması sorun teşkil eder mi?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun devlet memuru olmanın genel özel şartlarını düzenleyen 48 inci maddesinin 5 inci fıkrasında "Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahküm olmamak."hükmü bulunmaktadır.

657 sayılı Devlet memurları Kanununun "Memurluğun sona ermesi" başlıklı 98 inci maddesinde "Devlet memurlarının
a) Bu kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması;
b) Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi;
c) Memurluktan çekilmesi;
ç) İstek, yaş haddi, malüllük ve sicil sebeplerinden biri ile emekliye ayrılması;
d) Ölümü;
hallerinde memurluğu sona erer."
hükmü yer almaktadır.
Anılan maddnin (b) bendinde yer alan " Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi;" hükmü 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesini (A) bendinde yer alan genel şartlar ve (B) özel şartlar göreve girdiğinde taşımaması halinde devlet memuru olarak atananlar ile memur olarak atandıkları tarihte mezkur şartları taşımakla beraber memuriyet sırasında söz konusu şartları kaybedenlerin memuriyetleri sona ermektedir.

657 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi kurumlar arası nakilleri düzenlenmiştir. Anılan madde de "Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakati ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır.
Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir.
Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.
13.12.1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarla bu Kanuna tabi kurumlar arasındaki nakillerde de yukarıdaki hükümler uygulanır. Aynı kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarda çalışıp 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden, hizmete giriş dereceleri 36 ncı madde ile tespit edilen giriş derecelerinin üzerinde olanların ilk ilerleme ve yükselmeleri için kanuni bekleme sürelerine yukarıda yazılı dereceler arasındaki sürelere tekabül eden süre kadar ilave edilir."
denilmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Nakil kurumlararası nakil kurumların muvafakati ile gerçekleşmektedir.
2-Asliye Mahkemesinde devam eden ceza davası memurun memuriyetine ve nakline engel teşkil etmemektedir.
3-Ceza davası sonucunda 657 ayılı Kanunun 48 inci maddesinin 5 inci fıkrası hükmü çerçevesinde Devlet memurluğuna engel bir ceza ile tecziye edilen memur 657 sayılı Kanunun 98 inci maddesinin (b) bendi uyarınca memurluğuna son verilir.

Bu soru 11,703 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam