Laborant kimya bölümünü bitirince 1 derece alır mı?

09/11/2015 09:50:00
Yazdır

Soru

2007 yılında iki yıllık Kimya Teknolojisi Bölümünü bitirdim.2010 yılında ise T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığına Laborant olarak atandım.01.07.2011 tarihinde Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümünden mezun oldum. Lisans Diplomamı kurumuma intibak işlemlerinin yapılması için gönderdim. Teknik Hizmetler Sınıfında çalıştığım için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36. maddesi Ortak Hükümler Bölümünün (A) bendinin 4. Fıkrasına göre ek bir derece talep ettim. Fakat kurumum 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36. maddesi Ortak Hükümler Bölümünün (A) bendinin 4. Fıkrasında Laborant unvanı sayılmadığı gerekçesi ile ek bir derece verilmesine gerek görmedi. Ek bir derece almam gerekmez mi? Sağlık bakanlığının terfi işlemleri uygulama kılavuzunun 4. Maddesi A/4 bendine baktığımda kurumların olayı farklı değerlendirdiğini görmekteyim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 maddesinin (A) bendinin 4 üncü fıkrasında "Teknik hizmetler sınıfında görev almak şartiyle jeolog, jeofizikçi, hidrojeolog, hidrolog, jeomorflog, kimyager, fizikçi, matematikçi, istatikçi, yöneylemci (harekat araştırmacısı), matematiksel iktisatçı (Ekonometrici), Erkek Teknik Öğretmen Okulu mezunları, fen memurları, teknikerler ve yüksek teknikerler,tütün ve müskirat eksperleri, tarım alet ve makineleri Uzmanlık Yüksek Okulu mezunları ile benzeri fen bilimleri ve teknik bilimler lisansiyerleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun olan şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek bölge plancısı. Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Teknoloji Bölümü İş ve Teknik Anabilim Dalı mezunları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulu mezunları üniversitelerin arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerinin prehistorya, protohistorya ve önasya arkeolojisi, klasik arkeoloji anabilim dallarından mezun olanlar öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece," eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınacakları hükmü yer almaktadır.

Anılan hükümden faydalanabilmek için;
1-Teknik Hizmetler Sınıfında görev almak,
2-Belirtilen unvanları ihraz etmek veya belirtilen okullardan mezun
olmak gerekmektedir.

657 sayılı Kanunun 36/A-4 maddesi, bir derece yükselmesinden yararlanılabilmesi için iki şartın bir arada olmasını aramaktadır. Buna göre hem Teknik hizmetler sınıfında görev almak hem de mezkur Kanun hükmünde belirtilen unvanları taşımak veya yine aynı madde de belirtilen öğretim kurumları, bölüm veya anabilim dallarından mezun olmak gerekmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış olup, anılan maddenin ortak hükümler başlıklı bölümünün ( A) sınıflar itibariyle öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeler tespit edilmiştir. Mezkur maddenin A bendinin12 fıkrasının (d) alt bendinde "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler." denilmektedir.
Bu hüküm çerçevesinde, yapılacak intibak işleminde her şeyden önce memuriyete giriş öğrenimi esas alınmaktadır.
İntibak işlemleri de uygulama birliğinin temini amacıyla 45, 85, 95, 105, 113, 142 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğleri yayımlanmış bulunmaktadır.

Emsal Nedir, İntibak Nasıl Yapılır?

İntibak işlemlerinde mali haklara ne zamandan itibaren hak kazanılır?

Bu nedenle intibak emsaliniz eğitime ara vermemiş eğitime devam etmiş ve eğitimini, süresi içinde bitirmiş ve memuriyete girmiş kişi kabul edilerek emsalinizin kazanılmış hak aylık derece ve kademesi tespit edilmektedir.
Bu tespitten sonra memuriyette başarılı geçen ve geçmiş sayılan tüm hizmetleriniz her yılı bir kademe her 3 yılı bir derece verilmek suretiyle değerlendirilmektedir.
Bu değerlendirme sonucunda kazanılmış hak aylık derece ve kademeniz emsalinizin ulaştığı derece ve kademeyi geçmesi halinde fazla olan kısım kabul edilmemektedir.
Belirlenen bu derece ve kademenize ayrıca,
- 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararname veya 5289 sayılı kanun uyarınca aldığı bir derece,
- 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesi hükmü uyarınca 6 yıllık sicil notu ortalaması nedeniyle faydalanmış olduğunuz kademelerin, ***25/02/2011 tarihinden sonra disiplin cezası almamış olmak***
- 657 sayılı Kanunun 72 ikinci maddesi hükmü uyarınca faydalanmış olduğu kademelerin,
- 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin A bendinin alt bentleri uyarınca elde edeceği derece ve kademenin,
ilave edilmesi suretiyle bulunacak derece ve kademe kazanılmış hak aylık derece ve kademe
olarak tespit edilmektedir.

Söz konusu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; Teknik hizmetler sınıfında yer alan Laborant kadrosunda görevli devlet memurunun kimyager unvanını ihraz etmesi halinde intibakında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 maddesinin (A) bendinin 4 üncü fıkrası hükmü uyarınca kazanılmış hak aylık derece ve kademesine 1 derece ilave edilmiş olması gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam