Hizmet alımı ile çalışılan süreler KHA değerlendirilir mi?

11/11/2015 00:03:00
Yazdır

Soru


İyi günler.
Şu anda 657 ye tabi mühendis olarak çalışmaktayım.
Daha önce bir belediyede hizmet alımı ile mühendis olarak çalıştım.
Burada SGK ya tabi olarak çalıştığım için derce kademe ilerlemesine esas hizmet birleştirmede 3/4 mü uygulanır.
Yoksa kamu hizmeti gördüğüm için tam mı verilmesi gerekir.
Teşekkürler

Cevap

Devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak özel sektörde veya serbest olarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirilmesi için yasal düzenleme bulunması gerekmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Tesis edilen sınıflar" başlıklı değişik 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış ve devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin hükümlere yer verilmiştir.
Memuriyet dışında geçen hizmetlerin değerlendirilmesi, 657 sayılı Kanunun 36/C maddesinde açıklanmıştır. Buna göre memuriyet dışındaki sürelerin değerlendirilmesi hizmet sınıfına göre değişmektedir. 657 sayılı Kanunun

36/C maddesine göre memuriyet dışındaki serbest olarak çalışılan veya resmi ve özel sektörde geçen süreler, Teknik Hizmetler, Sağlık Hizmetleri, Avukatlık Hizmetleri sınıfları ile Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında ve basınla ilgili kadrolarda çalışanlar için değerlendirilirken, aynı süreler Genel İdare Hizmetleri Sınıfında çalışan memurlar açısından değerlendirilmemektedir.

Memuriyet Dışındaki Hizmetlerin Değerlendirilmesi

Devlet Memurları Kanunun 36 maddesinin Ortak Hükümler Bölümünün (C) bendinin 1 inci fıkrasında "Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."hükmü yer almaktadır.

Mezkur hüküm ile hizmetin değerlendirilmesinden faydalanabilmek için teknik hizmetler sınıfında görev almak ile memuriyete girmeden önce veya memuriyetten ayrılarak mesleklerini özel veya kamu kurumlarında icra etmek, mesleğin icrası için mer'i mevzuat gereğince aranılan şartların taşınması ve sosyal güvenlik kurumuna pirim ödenmiş olması gerekmektedir.

1475 sayılı İş Kanununun mülga "Çalışma belgesi" başlıklı 20 inci maddesinde "İşinden ayrılan işçiye, işveren tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilir. İşverenin belgedeki imzası, işçi dilerse o yerdeki muhtar veya mülki amir tarafından onaylanır.
Genel ve katma bütçeli dairelerle mahalli idarelerden veya Kamu İktisadi Teşebbüslerinden yahut özel kanuna veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan
banka ve kuruluşlardan veya bunlara bağlı işyerlerinden yahut kamu yararına yardımcı derneklere bağlı işyerlerinden çıkan işçinin aldığı belgeler hakkında yukarıki onama hükmü uygulanmaz.
İşveren, işçinin istediği belgeyi vermemekte direnirse veyahut belgeye işçi için doğru olmayan yazılar yazarsa, işçinin yahut yeni işine girdiği işverenin isteği üzerine, o yerdeki muhtar veya mülki amir tarafından yapılacak inceleme sonucunu gösteren bir belge, işçiye veya yeni işverene verilir. Muhtar veya mülki amir tarafından yapılacak inceleme bir haftada bitirilir ve gerekli belge muhtar veya mülki amirlikçe verilir.
Genel ve katma bütçeli dairelerle mahalli idarelerden veya Kamu İktisadi Teşebbüslerinden yahut özel kanuna veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlardan veya bunlara bağlı işyerlerinden çıkan işçilere belge verilmek istenmez veyahut belgeye doğru olmayan yazılar yazılırsa, gerekli incelemenin yapılması için bu işyerlerinin bağlı oldukları makamlara başvurulur.
Belgenin vaktinde verilmemesinden veyahut belgede doğru olmayan yazılar bulunmasından zarar gören işçi veyahut bu işçiyi işine alan yeni işveren eski işverenden zarar ve ziyan isteyebilir.
Bu belgeler her türlü resim ve harçtan muaftır."
ifadesi yer almaktadır


22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun "Çalışma belgesi" başlıklı 28 inci maddesi "İşten ayrılan işçiye, işveren tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilir.
Belgenin vaktinde verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi veyahut işçiyi işine alan yeni işveren eski işverenden tazminat isteyebilir.
Bu belgeler her türlü resim ve harçtan muaftır."
hükmü bulunmaktadır.

Daha önce SSK verileri unvan bazında tutulmamakta idi.
Yani mühendis, mühendis değil bütün çalışanlar işçi olarak gözükmektedir. Bu sebeple sosyal güvenlik kurumunda bu bilgiler bulunmamaktadır.

Şu anda SGK unvan bazında tutulmaya başlanmıştır.

Teknik olarak iş kanunu hükümleri uyarınca işçiler işten ayrılırken çalışma belgesi (bonservis) almaları gereklidir.

İş kanununun mezkur hükmü uyarınca İşveren çalışma belgesi (bonservis) vermek zorundadır.

Özel sektörde mesleğini icra eden kişinin bunu belgelendirmesi ve ispat etmesi gerekmektedir.

Teknik hizmet ifa ettiğini iddia eden ispat ile mükelleftir.
Doğal olarak sizin bonservis alarak ispat etmeniz gerekmektedir.

Teknik hizmet yaptığınızı ispatlayamıyor iseniz bu hususta yapılacak bir şey bulunmadığı düşünülmektedir.

Taşeron firmada çalışılan süreler kazanılmış hak aylığında değerlendirilir mi?

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Hizmet alımı ihalesi kapsamında taşeron firmada mühendis olarak çalıştığınızı SGK kayıtları ve bonservis (çalışma belgesi) ile belgelendirmeniz halinde hizmetlerinizin ¾ kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilebileceği,
2- SGK kayıtlarında mühendis olarak çalıştığınızı belgelendiremez iseniz hizmetlerinizin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesinin mümkün olmadığı,
3- Taşeron firma çalışanının işvereni kamu olmadığından tamamının değerlendirilmesinin söz konusu olmadığı, değerlendirilmektedir.


Bu soru 7,289 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam