Daha önce yeşil pasaport alan alan ortaokul mezunlarının durumu

05/12/2015 22:20:00
Yazdır

Soru

1. derecenin 4. kademesinden emekli, ortaokul mezunu polis memuruyum, eşim ve benim yeşil pasaportum bulunmakta ve bu pasaportlarda çok defa yurtdışına gidip geldim. pasaportumun süresi 24 kasım 2015 te doluyor, yenilemek için emniyet pasaport şubesine gittiğimde,14.08.2014 tarih Pasaport Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 7. maddesinde "Hususi pasaport alacaklarda en az lise veya dengi okul mezunu olma şartı aranır" hükmü getirildiğinden, sizde orta okul mezunu olduğunuz için bi daha yeşil pasaport alamazsınız denildi. bu devlete 35 yıl çalışan memur emeklisi vatandaş olarak, elde ettiğim, şu an sahip olduğum, benim kazanılmış hakkım olan yeşil pasaportun elimden alınmasını istemiyorum. ben 1968 yılı türkiyesi'nin ortaokul mezunuyum. sonradan çıkan yönetmelikle, 1/4 derecesinde olmama rağmen, beni mağdur durumda bırakan,bu durumdan nasıl kurtulabilirim. ne yapmam gerek ,emsal mahkeme kararları var mı lütfen yardımcı olun çok sevinirim.

Cevap

14 Ağustos 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Pasaport Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 7. maddesinin 2. fıkrası şu şekildedir:

"(2) Hususi pasaport alacaklarda en az lise veya dengi okul mezunu olma şartı aranır."

Bu maddeye göre, yeşil pasaport alacakların en az lise mezunu olması gerekmektedir.

Peki daha önce lise mezunu olup da, pasaportlarının süresi dolacağı için yeniden pasaport alacaklarda da bu mezuniyet şartı aranır mı?

Yönetmelikte, daha önce ortaokul mezunu olmasına rağmen yeşl pasaport almış olanlar için bir geçiş hükmü öngörülmemiştir. Bu nedenle, daha önce yeşil pasaport almış olan ortaokul mezunları, pasaportlarının süresi dolduğunda yeniden yeşil pasaport alamayacaktır.

Bu soru 15,275 defa okundu. 6 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam