Malul olduğu için ilişiği kesilen subay, memur olabilir mi?

28/12/2015 21:16:00
Yazdır

Soru

Merhabalar ben 2012 li muvazzaf astsubay olup 3 yıl görev yaptıktan sonra psikolojik rahatsızlıklarımdan dolayı TSK da görev yapamaz raporu aldım. ADİ malul olarak görevden ayrıldım.Tarafıma herhangi bir aylık bağlanmadı* hastalığımın derecesi çok düşük olduğundan herhangi bir vakıftan yardım alamadım TSK dan ayrıldıktan sonra belirgin bir sağlık sorunum kalmadı. benim sizlere sormak istediğim soruya gelirsek yeniden atama veya açıktan atama yoluyla başka bir devlet kurumlarına (zabıtalık veya itfaiye vb ) atanmam konusunda yasal olarak bir aykırılık var mı atanabileceğimi yahut atanamayacağımı gösteren kanun ve yönetmelikler hangileri yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

Cevap

Sorunuz özelinde Malulen görevden ayrılanlar/malulen aylık alanlar yeniden atama veya açıktan atama yoluyla Devlet Memuru olabilirler mi? Konusunu değerlendirmekteyiz.

2008 yılı Ekim ayından sonra memur olanların malul kapsamında durumu incelenenlerde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri uygulanmaktadır.

2008 yılı Ekim ayından önce memur olanların malul kapsamında durumu incelenenlerde ise 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanmaktadır.

5434 sayılı Kanunda malul olanların tekrardan memur olmaları halinde, yeni görevlerini yapacak şekilde olduğunu belirleyen bir Sağlık Kurulu Kararının bulunması gerektiği belirlenmiştir (Madde 98 hükmü)

Ancak, 5510 sayılı Kanunda böyle bir hüküm bulunmamaktadır.

Her iki durumda da başvurulması gereken hükümler 5335 sayılı Kanunda mevcuttur.

5335 sayılı Kanunda malul aylığı alanların (her ne kadar malul aylığı bağlanmamış olsa da, malul hükümleri uygulanarak görevinden ayrılanların da bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini söyleyebiliriz) kamuya ait işyerlerinde görev almalarına engel bir hüküm bulunmamaktadır.

Sonuç Değerlendirmemiz:

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri çerçevesinde, yapabileceğiniz yeni göreve (Zabıta, İtfaiye vb. )yönelik yeni bir Sağlık Kurulu Kararı alınıp, memurluğa atanma başvurusunda bulunulabileceğini, bunun için de atanılmak istenilen Kurumlara müracaat edebileceğinizi değerlendirmekteyiz. Yani, yeniden atanmanın yapılamayacağını dair bir hükmün bulunmadığını değerlendiriyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam