Vefat eden memur için yol harcırahı ödenir mi?

29/12/2015 09:22:00
Yazdır

Soru

Kolay gelsin. Benim sorum emekliliği hak kazanmış memur, emekli olmadan vefat ederse varisleri ölen memurun emekli yol harcırahı alabilir mi? Eğer alırsa emekli yolluğunu, emekli ikramiyesini ödeyen Sosyal Güvenlik Kurumu mu öder yoksa çalıştığı kurum tarafından mı ödenir?

Cevap

Vefat eden memur için yol harcırahı ödenir mi? Sorunuz özelinde değerlendirmekteyiz.

Harcırahlara ilişkin düzenlemeler genel olarak 6245 sayılı Harcırah Kanununda bulunmaktadır.

Madde 4 hükmünde Harcırah verilecek kimseler belirlenmiştir.

. Bu Kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan memur ve hizmetliler ile aile fertlerine ve aynı kurumlarda fahri olarak çalışanlara;

. Memur veya hizmetli olmamakla beraber kurumlarca geçici bir vazife ile görevlendirilenlere;

. Kadrosuzluk dolayısıyla açıkta kalan memurlara ve bunların aile fertlerine;

. Hizmetlilerden cezaen olmamak üzere vazifelerine son verilenlere ve bunların aile fertlerine;

. Memur veya hizmetlinin vefatında aile fertlerine, çocuklara refakat ettirilecek memur ve hizmetlilere;

. Hükümlü, tutuklu veya gözetim altında bulundurulanların sevkinde ya da refakatle görevlendirilen erbaş ve erlere;

. Milli ve resmi spor temasları dolayısıyla seyahat edecek sporcu ve idarecilere;

. Birlik halinde yabancı memleketlere gönderilecek Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına ve bunların Türkiye'de bırakacakları aile fertlerine;

. Aile ile birlikte oturulması yasak edilen bölgelerdeki askeri şahısların aile fertlerine;

. Bu Kanunda belirtilen özel hallerde askeri öğrenciler ile erbaş ve erlere;

Harcırah Kanunu hükümlerinde görevde olan memur için bir harcırah ödemesi yapılmasına yönelik bir hüküm bulunmamaktadır. Emekli olanlara, emekliliğini isteyenlere harcırah yerine tazminat ödemesi yapıldığından, Harcırah Kanunundan ayrı olarak 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yeni bir yöntem seçilmiştir.

Görev sırasında vefat eden memur için kanuni varislerine harcırah ödenmez, ancak tazminat ödemesi yapılmaktadır. Bunu sağlayan hükümler 375 ve 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde bulunmaktadır.

375 sayılı KHK. Madde 1 hükmü:

"D) (Ek: 31/7/2003-4969/2 md.) (A) bendi kapsamına giren personel ile 22.1.1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (II) sayılı cetvelde yer alan personel ve kamu kurumlarında işçi olarak istihdam edilenlerden; emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunanlara, haklarında toptan ödeme hükümleri uygulananlara, emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra cezaen olmamak üzere görevlerine son verilenlere, kendi kusurları olmaksızın sözleşmesi feshedilen veya hizmet sürelerinin bitiminde ayrılan sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erler ile terhis olan yedek subaylara ve bunlardan görevde iken ölenlerin kanuni mirasçılarına damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaksızın (12.105) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarında tazminat ödenir."

631 sayılı KHK. Madde 14 hükmü:

"c) Emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunan, haklarında toptan ödeme hükümleri uygulanan veya emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra vazifelerine son verilen personele, bu nedenlere bağlı olarak harcırah ödenmez; bunlara ilgili mevzuatında öngörülmesi kaydıyla damga vergisi hariç hiçbir vergiye tabi tutulmaksızın (12.105) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere tazminat ödenebilir."

Bu hükümlerin yorumu:

Emekliliğini isteyen,

Emekliye sevk olunan,

Haklarında toptan ödeme hükümleri uygulanan,

Emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra görevlerine son verilen,

Görevde iken ölenlerin kanuni mirasçılarına,

harcırah ödemesi yapılmıyor, bunun yerine geçecek olan bir tazminat ödemesi yapılmaktadır.Tazminat ödemesi de 12500 gösterge rakamının memur aylık katsayısı çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere tazminat olarak ödenebilmektedir.

Bu tutarı görev yaptığı Kurumun ödemesi gerekir, burada SGK.ya bir sorumluluk verilmemiştir. Bunun için vefat edenin hak sahiplerinin Kurumuna müracaatında fayda görmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam