İlave derecede aylıksız izinin sebebi önemli mi?

05/02/2016 09:13:00
Yazdır

Soru

Merhaba ben 657 ye tabi çalışıyorum. 18 Ocak 2005 de göreve başladım. O yıl verilen ilave dereceden faydalanmadım. 15 Aralık 2015-15 Mart 2016 tarihleri arasında aylıksız izinde olmam sebebiyle bu ilave dereceden faydalanmam mümkün mü? Okuduğum yazılar tatmin edici gelmedi o yüzden buradan soruyorum. Teşekkürler.

Cevap

4688 sayılı Kamu Görevlileri ve Toplu Sözleşme Kanununun ilgili hükümleri uyarınca Kamu işveren kurulu ile Kamu görevlileri sendikaları arasında imzalanan 2016-2017 yıllarına ilişkin toplu sözleşeme 4688 sayılı Kanun Kapsamında yer alan kamu görevlileri hakkında uygulanmaktadır.

Kamu görevlilerinin geneline ilişkin mali ve sosyal haklarla ilgili bölümü 4688 sayılı Kamu Görevlileri ve Toplu Sözleşme Kanunu kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının, her bir hizmet kolu kapsamına giren mali ve sosyal haklarla ilgili bölümü ise ilgili hizmet kolu kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlileri hakkında uygulanacak toplu sözleşmenin "BİRİNCİ KISIM" Genel Hükümler bölümünün "İlave derece verilmesi" başlıklı 28 inci maddesinde "(1) 457 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek geçici madde, 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen mülga ek geçici madde ve 459 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa eklenen ek geçici madde hükümleri; anılan ek geçici maddeler kapsamında belirtilen (sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar dahil) ve bu ek geçici maddeler ile 2/2/2005 tarihli ve 5289 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmamış olanlardan 15/1/2016 tarihinde görevde bulunanlar (aylıksız izinde bulunanlar dahil) ile bunlardan anılan tarihten önce emekli, adi malüllük, vazife malullüğü aylığı bağlananlar ile dul ve yetim aylığı alanlar hakkında da uygulanır." hükümleri yer almaktadır.

İlave derece ne zaman uygulanacak?

Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerine Bir Derece Verilmesi Hakkında Kanun

Bir Derece İlişkin Eski KHK'lar

Devlet memurlarına aylıksız izin müesseseleri 657 sayılı Kanununda düzenlenmiş ve ayrıca diğer bazı kanunlarda da aylıksız izin verilmesine ilişkin hükümlere yer verilmiş bulunmaktadır.

657 sayılı Kanununda düzenlenen aylıksız izinler:
72 maddede yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurların memur olan eşlerine aylıksız izin verilmesi
77 maddede yabancı bir memleket veya uluslararası kuruluşta hizmet alanlara verilecek aylıksız izin
79 uncu maddede Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi

108 inci maddede, Refakat sonrası 18 aya kadar aylıksız izin,
Doğum sonrası 24 aya kadar aylıksız izin,
3 yaşını doldurmamış evlat edinen memura 24 aya kadar aylıksız izin,
Yurt dışına görevlendirilen veya eğitim amacıyla giden memurların eşlerine aylıksız izin,
5 hizmet yılını dolduran memura talebi üzerine 1 yıla kadar aylıksız izin,
Muvazzaf askerlik sebebiyle aylıksız izin düzenlenmiştir.

Ayrıca, 4688 sayılı Kanunun 18 inci maddesi uyarınca Kamu görevlileri sendikalarındaki görevlerinden dolayı ve 01/12/2011 tarihli ve 6253 Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev alan ve diğer bazı Kanunlardan kaynaklanan görevlendirmeler sebebiyle de devlet memurlarına aylıksız izin verilmesine örnek olarak gösterilebilir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; 2016-2017 toplu sözleşmenin "BİRİNCİ KISIM" Genel Hükümler bölümünün "İlave derece verilmesi" başlıklı 28 inci maddesinde hükmü uyarınca hangi mevzuat çerçevesinde olursa olsun aylıksız izinde olanlar ilave derece uygulamasından faydalandırılması gerekmektedir.

Bu soru 7,089 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam