DMO atanan polis GYS uzman sınavına girebilir mi?

04/04/2016 14:42:00
Yazdır

Soru

LÜTFEN ÇOK ACİL!!!!! Ben DMO'de 21 aydır sözleşmeli personel olarak çalışmaktayım. Daha önce 8 yıl Polis memuru olarak görev yaptım. Şimdi ki bulunduğum kurumda görevde yükselme sınavı açıldı. Ancak beni sınava dahil etmiyorlar. Gerekçesi ise aşağıda şartlarını yazmış olduğum yönetmelikte polis memuru ifadesinin geçmemiş olması. Yönetmelikte memur kelimesi geçiyor ama polis memuru geçmediği için bizi sınava almıyorlar. Biz ne kadar memurluk kavramının genel bir tanım olduğunu içinde onlarca memuriyeti barındırdığını söylediysek te idareyi ikna edemedik. Sizden ricam biz bu sınava katılabilir miyiz yoksa katılamaz mıyız? Eğer sınava girebildiğimiz halde idare bizi sınava almaz ise dava açtığımız zaman davayı kazanabilir miyiz? lütfen çok acil yardım istiyorum teşekkürler
Uzman pozisyonuna atanabilmek için;
1) En az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak,
2) Şef Yardımcısı, Muhasebeci Yardımcısı, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Memur, Satış Memuru, Santral Memuru, Satınalma Memuru, Veznedar, Sekreter, Pazarlamacı, Mütercim, Programcı, Öğretmen, Teknisyen, Teknik Ressam, Laborant görevlerinden birinde bulunmak ve bu pozisyonlarda toplam en az dört yıl çalışmış olmak,

Cevap

657 sayılı Devlet Memurlar Kamunun "Temel ilkeler" başlıklı 3 üncü maddesinde "Bu kanunun temel ilkeleri şunlardır:
Sınıflandırma:
A) Devlet kamu hizmetleri görevlerini ve bu görevlerde çalışan Devlet memurlarını görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre sınıflara ayırmaktır.
Kariyer:
B) Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanını sağlamaktır.
Liyakat:
C) Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır."
hükmü bulunmaktadır.

Liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Devlet memurları ile 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan sözleşmeli personelin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" ile memurların görevde yükselmeleri unvan değişiklikleri bu çerçevede sınıf değişiklikleri objektif kriterlere bağlanmıştır. Söz konusu Yönetmelik 18/04/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Genel Yönetmeliğin tanımlar başlıklı 4 üncü maddesinde "b) Aynı düzey görev: Kurumların; hiyerarşi, görev, yetki ve sorumluluk açısından aynı grupta ya da grup içinde alt gruplar olması halinde aynı alt grupta gösterdikleri görevleri," olarak tanımlanmıştır.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümleri uyarınca kurumsal görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmelikleri yürürlüğe konulmaktadır.

KİT'ler Görevde Yükselmeye Tabi Midir?

Devlet Malzeme Ofisi Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği 12.08.2015 tarihli ve 29443 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.


Anılan Yönetmeliğin "c) Aynı düzey görev: Hiyerarşi, görev, yetki ve sorumluluk açısından aynı grupta ya da grup içinde, alt gruplar olması halinde aynı alt grupta gösterilen görevleri," ve h) Hizmet süresi: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi hükümlerine göre hesaplanan süreyi," ifade edeceği hükmü yer almaktadır.

Polis memurluğu ve memurluk aynı düzey memurluk kabul edilmesi sebebiyle polis memur iken memur pozisyonuna atamanız yapıldığı anlaşılmaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Polis memurluğundan ayrılarak memur pozisyonun atanan kişinin uzmanlık sınavına 4 yıl memurluk yapmadı diye sınava alma işleminin zikredilen mevzuata uygun olmadığı düşünülmektedir.

2-idarinin her türlü eylem ve işlemini idari yargıya taşımak mümkün bulunmaktadır.

3-Mahkeme kararları hakkında peşin görüş bildirmek doğru olmayacağı değerlendirilmektedir.

Bu soru 6,487 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam