Aylıksız izinli memurun tedavi giderini kim karşılar?

28/04/2016 00:16:00
Yazdır

Soru

Merhaba Sayın Yetkili Sizden ricam;
Doğum yapan bayan Memur 6 ay ücretsiz izin aldığında Devlet Tedavi Giderlerini karşılar mı?
Saygılarımla,

Cevap

Anayasanın 128 inci maddesinde "Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.
Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Ancak, mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır.
Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir."
hükmü yer almaktadır.

Anayasanın 128 inci maddesindeki amir hüküm uyarınca memurlara diğer kamu görevlilerine ilişkin kanunlar yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır. Bu çerçevede memurlara ilişkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır.

657 sayılı Kanunda devlet memurlarının emekliliklerine ilişkin düzenlemelerin özel kanun ile yapılması öngörülmüş bulunmaktadır. 657 sayılı Kanunun mülga 209 uncu maddesi uyarınca daha önce devlet memurlarının tedavi giderleri memurların çalıştıkları kurumlarca çalışmakta iken söz konusu düzenlemenin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 106 maddesi yarınca yürürlükten kaldırışmıştır.
Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun "Emeklilik" başlıklı 19 uncu maddesinde "Devlet memurlarının, özel kanununda yazılı belirli şartlar içinde, emeklilik hakları vardır." Hükmü çerçevesinde 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yürürlüğe konulmuştur.

5510 sayılı Kanun çerçevesinde memurların tedavi giderleri Sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmaya başlanılmıştır.

31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu "Sigortalı sayılanlar" başlıklı 4 üncü maddesinin (c) bendinde "Kamu idarelerinde;
1) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi olmayanlardan, kadro ve pozisyonlarda sürekli olarak çalışıp ilgili kanunlarında (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar,
2) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerine tabi olmayanlardan, sözleşmeli olarak çalışıp ilgili kanunlarında (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesi uyarınca açıktan vekil atananlar,

sigortalı sayılırlar."hükmü yer almaktadır.

5510 sayılı Kanunun "Kanunları gereğince görevden uzaklaştırılanlar, tutuklananlar veya görevine son verilenlerin sigortalılıkları ve primleri " başlıklı 45 inci maddesinde "Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlardan, ilgili kanunları gereğince kullandıkları aylıksız izin sürelerinin bitiminden sonra göreve başlayanlar ile göreve başlaması için tanınan süreler ile bir yıl ve daha az süreyle aylıksız izne ayrılanların aylıksız izin sürelerinde bu Kanunun 67 nci maddesinde aranan 30 günlük prim ödeme şartı aranmaz. Bu durumdaki sigortalıların aylıksız izinli oldukları süreler için prime esas kazanç alt sınırının altında olmamak kaydıyla aylıksız izne ayrıldıkları tarihteki prime esas kazançları üzerinden % 12 oranında genel sağlık sigortası primi işverenlerince ödenir. Ancak askerlik hizmeti nedeniyle aylıksız izne ayrılanların genel sağlık sigortası priminin ödenmesinde, bir yıllık süre sınırı uygulanmaz."ifadesi yer almaktadır.

Aylıksız izin memura tanınmış bir hak olup, kişinin memuriyet sıfatını sona ermemektedir. Memuriyet maaş dışındaki hak ve vecibeleri devam etmektedir. 01.02.1988 tarih ve 4620/1 sayılı Genel Kurul Kararında aylıksız izinli olan devlet memurunun memuriyet sıfatının devam ettiğini belirmek suretiyle eş ile bakmaya mecbur oldu ana, baba ve çocuklarının tedavi giderlerinin kurumunca ödenmesi yönünde karar vermiştir. Sayıştay kararı da bu görüşümüzü destekler mahiyettedir.
Sayıştay Kararı için tıklayınız.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde:

Aylıksız izin hakkını kullanan, maaş dışındaki hak ve vecibeleri devam eden ve 5510 sayılı Kanunun mezkur hükmü çerçevesinde GSS primleri işverence ödenen aylıksız izindeki memurun tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanması gerekmektedir.

Bu hususta şimdiye kadar farklı bir uygulama ile de karşılaşılmamıştır.

SGK aylıksız izinde olan memurun tedavi giderlerini karşılamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam