PTT personeli 657 sayılı Kanuna göre aylıksız izin alabilir mi?

03/05/2016 12:27:00
Yazdır

Soru

Merhaba PTT çalışanıyım. 399 a tabiyim. Yurtdışına gidip dil eğitimi almak istiyorum. Yönetmenliğe göre 5 yıl hizmeti bulunanlar 1 yıl ücretsiz uzun alabiliyor, benim hizmetim 2 yıl 3 ay . PTT dışındakilerle toplam hizmetim 8 yıl.
657 kanunun 108-d maddesine göre istifa etmeden Nasıl bir yol izleyebilirim? Kanunun maddesini tam anlayamadım?
Herhangi bir özel şirket beni finanse etse olur mu? Bir de Nasıl bir izahla finanse edebilir?
Acil yardıma ihtiyacım var

Cevap

Posta Hizmetleri Kanunu Resmi Gazete'de

Posta Hizmetleri Kanunu Tasarısı yasalaştı

PTT'de hangi personelin ikramiyesi zamlı olacak?

9/5/2013tarihli ve 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu 23/5/2013 tarihli ve 28655 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

6475 sayılı Kanunun Personel Statüsünü belirleyen "Sözleşmeli personel" başlıklı 27 inci maddesinde "(1) PTT personeli, 657 sayılı Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel hakkındaki hükümlerine tabi olmaksızın idari hizmet sözleşmesi ile istihdam edilir.
(2) Kamu Personel Seçme Sınavına katılanlar arasından seçilecek olan sözleşmeli personelin; işe alma, unvan, sayı, atama, görevlendirme, eğitim, terfi, görevde yükselme, disiplin, izin, görevden alma, sözleşmenin yenilenip yenilenmemesi veya sona erdirilmesine ilişkin hususlar Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenir.
(3) Sözleşmeli personelin aylık ücret, ikramiye ve diğer mali ve sosyal hakları ile sözleşme esasları Yönetim Kurulunca belirlenir. Ancak, avukat vekalet ücreti hariç, aylık ücret, her türlü sosyal yardım, zam, tazminat, ödenek ve diğer adlar altında yapılan bütün ödemelerin aylık ortalaması, Yüksek Planlama Kurulunca PTT için tespit edilen üst sınırı aşamaz.
(4) PTT lehine sonuçlanan dava ve icra takipleri nedeniyle hükme bağlanarak karşı taraftan tahsil olunan avukat vekalet ücretlerinin dağıtılması 26/9/2011 tarihli ve 659 sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre yapılır.
(5) Sözleşmeli personel, sosyal güvenlikleri bakımından 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi hükümlerine tabidir. Bu personele, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında istihdam edilenlere ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde iş sonu tazminatı ödenir." hükmü bulunmaktadır.
Anılan Kanunun "Mevcut personel" başlıklı Geçici 5 inci Maddesinde " (1) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte mülga T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğünde çalışan;
a) 657 sayılı Kanuna tabi memurların,
b) 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvele tabi kadrolu personelin,
c) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (II) sayılı cetvele tabi sözleşmeli personelin,
ç) İş sözleşmesi ile görev yapan işçilerin,
mevcut statüleri ile PTT'de istihdamlarına devam olunur.
(2) Birinci fıkrada belirtilen personelin; avukatlık vekalet ücreti dahil özlük ve mali hakları aynen korunur."
hükmü bulunmaktadır.

6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanun 23/5/2013 tarihli ve 28655 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olduğundan bu tarihten sonra göreve başlayan personelin 399 sayılı KHK tabi olmaları mümkün bulunmamaktadır.

23/5/2013 tarihinden sonra kuruma başlayan personelin 399 sayılı KHK tabi olması mümkün değildir. Haklarında 6475 sayılı Kanunun ile bu kanun uyarınca yürürlüğe konulan yönetmelik hükümleri uygulanmaktadır.


6475 sayılı Kanun uyarınca 10/9/2013 tarihli ve 2013/5383 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketinde Çalıştırılacak İdari Hizmet Sözleşmeli Personel Hakkında Yönetmelik 4/10/2013 tarihli ve 28785 Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.


Anılan Yönetmeliğin 42 - 47 nci maddelerinde izinlere ilişkin hükümlere yer verilmiştir. Burada
yıllık izin
mazeret izni
ücretsiz izin
hastalık izni
refakat izni
izin verme yetkine
ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

Söz konusu Yönetmeliğin "Ücretsiz izin" başlıklı 44 üncü maddesinde "(1) Doğum yapan personele, analık izni süresinin bitiminden itibaren, üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen personele ise vesayet dairelerinin izin verme tarihinden itibaren talebi üzerine yirmidört aya kadar ücretsiz izin verilir. Evlat edinen her iki eşin personel olması halinde, eşlerin talebi üzerine yirmidört aylık süreyi geçmemek üzere birbirini izleyen iki bölüm halinde eşlere bu izin kullandırılabilir.
(2) Personele, beş hizmet yılını doldurması halinde, PTT'deki görev süresi boyunca en
fazla iki defada kullanılmak üzere toplam bir yıla kadar; eşinin yurtdışı ve yurtiçinde kamu veya özel sektörde sürekli veya geçici olarak başka bir yerde çalışmaya başlaması, kendi veya PTT imkanlarıyla mesleki alanda yetiştirilmek üzere yurtdışına gönderilmesi hallerinde bu durumların belgelendirilmesi şartıyla eşinin görev veya eğitim süresi kadar ücretsiz izin verilebilir.
(3) Ücretsiz izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması halinde, on gün içinde göreve dönülmesi zorunludur. Ücretsiz izin süresinin bitimini veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen on gün içinde görevine dönmeyenlerin sözleşmesi feshedilir.
"ifadesi yer almaktadır.

Mezkur 44 üncü maddenin 2 inci fıkrasında Beş hizmet yılını doldurmadan bahsedilmiş ancak bu hizmetin tanımı kapsamı belirtilmemiştir.

Yıllık izin verilmesine ilişkin 42 nci maddesinde yıllık izne esas hizmet sürelerinin hesanında değerlendirilecek süreleri ise "(4) İzne esas hizmet yılının hesabında; kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süreleri, aylıksız izin borçlanma süresi ile askerlikte geçen süreler ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi kazanılmış hak aylığında değerlendirilen süreler dikkate alınır."şeklinde tanımlamıştır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-6475 sayılı Kanun ile kurulan Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketinde yalnız idari hizmet sözleşmesi ile istihdam edilmesi öngörülmektedir.

2-6475 sayılı Kanundan sonra Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketine 399 sayılı Kanun hükmünde kararnameye tabi personel alımı mümkün bulunmamaktadır.

3-PTT de 2 yıl 3 ay hizmetinizin olması sebebiyle 6475 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelik hükümlerine tabi olduğunuz anlaşılmaktadır. Hakkınızda 399 sayılı KHK ve 657 sayılı Kanunun hükümleri uygulanamaz.

4-6475 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelik hükümleri uyarınca yıllık izindeki hizmet esas alınırsa size 1 yıla kadar aylıksız izin verilebilir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam