Hem anneye hem babaya, aynı anda, doğum nedeniyle aylıksız izin verilir mi?

09/05/2016 18:19:00
Yazdır

Soru

Merhaba,
Ben bir devlet üniversitesinde öğretim üyesiyim, eşim ise milli eğitimde öğretmen. Yaklaşık bir yıl önce bir çocuğumuz oldu ve bu nedenle eşim şu anda ücretsiz izinde. Sorum şu:
1) Eşimde ücretsiz izindeyken bende çocuktan dolayı baba olarak ücretsiz izne ayrılabilir miyim? Üniversitemin bu isteğime olumsuz yanıt verme hakkı var mı?
2) İkimizde ücretsiz izindeyken bu süreyi yurtdışında geçirmemize bir engel var mı?
Şimdiden ilginiz çin teşekkürler,
Saygılarımla

Cevap

657 sayılı Kanunun 108. maddesinin ilgili fıkrası şu şekildedir:

"B) Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir."

Bu maddeye göre eşlere 24 aya kadar aylıksız izin verilebilmektedir. Maddede bu iznin sadece bir eşe verilebileceğine dair kısıtlama yer almamaktadır.

13 Nisan 2016 tartihli Resmi Gazetede yayımlanan 6 Seri Nolu Kamu Personeli Genel Tebliğinde konuyla ilgili oarak şu açıklama yer almıştır.

"b) Eşi doğum yapan memura, eşinin Devlet memuru olup olmadığına bakılmaksızın isteği halinde yirmidört aya kadar aylıksız izin verilecektir.
c) Eşlerin her ikisinin de memur olması halinde, doğum sebebiyle verilen aylıksız iznin, süreleri içerisinde her iki eşe aynı dönemde veya birbirini takip edecek şekilde kullandırılması mümkündür.
ç) Doğum sebebiyle verilen aylıksız iznin, yirmidört aylık sürenin aşılmaması kaydıyla, kısım kısım kullanılması mümkündür."

Tebliğöde yer alan açıklamaya göre, memur olan eşlerin her ikisine birden aylıksız izin verilmesi mümkündür.

Diğer taraftan madde metni "verilir" şeklinde düzenlenmiş ve idarenin takdir hakkı kaldırılmıştır.

Bu bağlamda,

1- Sizin de, baba olarak, 24 aya kadar izin almanız mümkündür. Bu izinde idarenin takdir hakkı bulunmamaktadır.
2- Aylıksız iznin yurtdışında geçirilmesine yönelik bir kısıtlama bulunmamaktadır. Sadece, eğer kurumunuzun bir izin yönergesi var ve bu yönergede "yurtdışına çıkış halinde atamaya yetkili amirden izin alınması" gerektiği yönünde bir hüküm var ise kurumunuzdan yurtdışına çıkış izin almalısınız. Eğer kurumunuzun izin yönergesi yok ise kanun ve yönetmeliklerde bu yönde bir sınırlama yer almadığından herhangi bir izin almaksızın yurtdışına çıkabilirsiniz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam