Diyanet personeline fazla çalışma ücreti

12/05/2016 15:46:00
Yazdır

Soru

ONUNCU BÖLÜM

DİYANET VE VAKIF HİZMET KOLUNA İLİŞKİN TOPLU SÖZLEŞME

Fazla çalışma ücreti

Madde 1- (1) Cami ve mescitlerde görev yapan imam-hatip ve müezzin-kayyımlara, dini bayram günlerinde fiilen çalıştıkları her gün için yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin 4 katının 8 saate tekabül eden tutarı kadar fazla çalışma ücreti ödenir.

Madde 8- (1) Cami ve mescitlerde görev yapan imam-hatip ve müezzin-kayyımlara,

ulusal ve resmi bayram günlerinde

fiilen çalıştıkları her gün için yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin 3 katının 8 saate tekabül eden tutarı kadar fazla çalışma ücreti ödenir.

Yukarıda 8. Madde gereği, diyanet personelinden 23 nisan 2016 tarihinde cami ve mescitlerde görev yapan imam-hatip ve müezzin-kayyımlara fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekmektedir. Fakat KBS de hala diyanet için fazla çalışma menüsü açılmamıştır.

Cevap

Kamu Görevlilerinin Geneline Ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali Ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 Ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşmenin "Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklar" düzenleyen üçüncü kısmının "Diyanet ve Vakıf Hizmetleri Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme" başlıklı 10 uncu bölümünün 1 inci maddesinde;

"Fazla çalışma ücreti

Madde 1- (1) Cami ve mescitlerde görev yapan imam-hatip ve müezzin-kayyımlara, dini bayram günlerinde fiilen çalıştıkları her gün için yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin 4 katının 8 saate tekabül eden tutarı kadar fazla çalışma ücreti ödenir."

düzenlemesine yer verilmiş, Aynı düzenleme Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşmenin Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklar" düzenleyen üçüncü kısmının "Diyanet ve Vakıf Hizmetleri Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme" başlıklı 10 uncu bölümünün 1 inci maddesinde yer almış, ayrıca aynı bölümün 8 inci maddesindeki düzenleme ile;

"Cami ve mescitlerde görev yapan imam-hatip ve müezzin-kayyımlara, ulusal ve resmi bayram günlerinde fiilen çalıştıkları her gün için yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin 3 katının 8 saate tekabül eden tutarı kadar fazla çalışma ücreti ödenir."

Bir önceki dönem toplu sözleşmeden farklı olarak dini bayram günlerine ilaveten ulusal ve resmi bayram günlerinde de fazla çalışma ücreti ödenecektir.

Bu düzenlemeye göre ilk ulusal bayram olan, 23 nisan ulusal egemenlik ve çoçuk bayramı için 2016 yılı merkezi yönetim bütçe kanununda yer alan 1,74 TL nin 3 katı olan 5,22 TL den toplam 8 saat fazla çalışma ücretini almanız gerekmektedir.

Saat başı ücret

Toplam Saat

Brüt Tutar

Gelir Vergisi

Damga Vergisi

Net Ödenen

(1,74*3=5,22)

8

41,76

6,26

0,32

35,18 TL

Belirmiş olduğunuz, Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sisteminde (KBS) bu ödeme için düzenleme yapılmaması hususu ilk defa yapılacağından dolayı olduğunu düşünüyoruz. Söz konusu düzenlemenin KBS de veri girişi yapılarak ödenebilmesi için öncelikle görev yaptığınız kurum aracılığıyla (İl veya İlçe Müftülüğü) ile veya doğrudan bilgi edinme hakkı kapsamında Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğüne başvurarak çözebileceğinizi düşünmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam