POMEM'deki süreler, emeklilikte sayılır mı?

22/05/2016 15:21:00
Yazdır

Soru

İyi günler diliyorum. 01 Haziran 2005 -16 Aralık 2005 tarihleri arasında POMEM'de öğrenim gördüm. 17.12.2005 tarihinde Polis Memuru olarak atandım. Halen çalışmaktayım. POMEM süreleri emekliliğe sayılır mı?

Cevap

POMEM (Polis Meslek Eğitim Merkezi) nde geçen süreler emeklilik hizmet sürelerinde değerlendirilir mi? Sorunuz özelinde durumunuzu değerlendirmekteyiz.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Polis Meslek Eğitim Merkezinde geçen sürelerin, sigortalı geçen süreler olarak kabul edileceğine dair her hangi bir hüküm bulunmamaktaydı.

5510 sayılı Kanun Madde 4 hükmüne 2013 yılında yapılan bir kanun düzenlemesiyle "polis nasbedilmek üzere Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde polislik eğitimine tabi tutulan adaylar" da sigortalı sayılanlar arasına dahil edilmiştir.

2013 yılında yapılan bu kanun düzenlemesi eksik yapılan bir düzenlemedir.

Yapılan bu düzenlemede 2013 yılından önce polis meslek eğitim merkezlerinde öğretim gören ve daha sonra memur olanların bu süreleri hiçbir surette sigortalılık kavramı içerisine dahil edilmemiş ve bu süreleri kişilerin borçlanmalarını sağlayacak bir düzenleme de yapılmamıştır.

Polis Meslek Eğitim Merkezinde geçen sürelerin memurların hizmetlerine dahil edilmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Zira, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 12 hükmünde astsubay nasbedilmek üzere temel askerlik eğitimine tabi tutulan adayların da bu sürelerinin bir işlem yapılmaksızın hizmet sürelerine eklenebiliyor. Astsubay nasbedilmek üzere temel askerlik eğitimine tabi tutulan adayların bu süreleri borçlanılarak hizmet kabul edilirken, 11 Temmuz 1978 tarihinden sonra 2168 sayılı Kanunla geçerli hizmet kabul edilmiştir. Bu tarihten sonra borçlanmaya gerek olmadan hizmetlerine eklenmesi kabul edilmiştir.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa 1978 yılında 2168 sayılı Kanunla yapılmış olan Geçici Madde 170 hükmü:

Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce üniversitelerin çeşitli fakülteleri ile yüksekokullarda kendi hesabına öğrenim yaptıktan sonra muvazzaf subay nasbedilenler ile yedek subaylık hizmetini takiben muvazzaf subaylığa geçirilenlerin bitirdikleri fakülte ve yüksekokulun öğrenim süresi, 31 inci maddenin 6 ncı fıkrası hükmü saklı kalmak kaydı ile fiili hizmet süresinden sayılır. Bundan doğacak borçlanma iştirakçiler tarafından muvazzaf subay nasbedildikleri tarihteki teğmen aylığı üzerinden Emekli Sandığına dört yıl içinde ödenir.

Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce ortakokul ve dengi okulu, astsubay hazırlama okulu, lise ve dengi okulu mezunu olup da sınıf okullarını başarı ile bitirerek astsubay nasbedilenlerin astsubay sınıf okullarında geçen başarılı eğitim ve öğrenim süreleri fiili hizmet müddetinden sayılır. Bundan doğacak borçlanma iştirakçiler tarafından astsubay nasbedildikleri tarihteki astsubay çavuş aylığı üzerinden Emekli Sandığına bir yıl içinde ödenir. Emekli durumunda bulunan astsubayların sınıf okullarında geçen başarılı eğitim ve öğrenim süreleri fiili hizmet sürelerine eklenerek kurumca gerekli işlemleri yapılır. Emekli Sandığınca bu hizmet müddetleri için çıkarılacak borç miktarları iştirakçiler tarafından bir yıl içinde eşit taksitlerle Emekli Sandığına ödenir.

Sonuç Değerlendirmemiz:

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda 2013 yılında yapılan kanun düzenlemesiyle esas maddeye polis meslek eğitim merkezi sürelerinin sigortalı sayılanlar kavramı içerisine dahil edilmiş olması yerinde bir düzenlemedir. Ancak, bu tarihten önce buralarda öğretim gören memurlar açısından eşit olmayan bir durum ortaya çıkarmış durumdadır.

Astsubay sınıf okullarının 1978 tarihinden önce borçlanılarak, bu tarihten sonra borçlanma yapılmadan hizmet sayılmasını sağlamış olan 2168 sayılı Kanunla getirilen hükümler benzeri bir düzenleme, 2013 tarihinden önceki sürelerin borçlanılmak suretiyle ve/veya borçlanılmak kaydıyla hizmet sayılması yönüyle bir kanun düzenlemesinin olmasının gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Bireysel olarak işlem SGK.ya müracaat edilmesi, olumsuz cevap alındığında SGK. aleyhine dava açıp açmayacağınıza karar vermeniz olacaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam