Üniversite okuyan memur, müferdat gereği staj yaptığında, sigorta da yapılmalı mı?

27/05/2016 18:46:00
Yazdır

Soru

Üniversitemiz bünyesinde okuyan ve hali hazırda devlet memuru olan öğrencilerimiz "müfredat gereği " mecburi stajlarını yaparken 6111 sayılı kanuna istinaden Üniversitemizce kendilerine stajları süresince is kazası meslek hastalığı sigortası yapmak durumunda . Ancak , Devlet Memurlarına bunu uygulayamamaktayız . Bu seferde SGK herhangi denetlemede, SGK üzerinden sigortası yapılmamış devlet memuru öğrenci sebebiyle hakkımızda cezai işlem yapma riskini üzerimizde taşımaktayız. Konu hakkında SGK'dan net bir cevap alamamaktayız . Konu hakkında görüşlerinizi rica ederiz.

Cevap

5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde, "Bu Kanunun kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin hükümleri bu maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlara bu kapsamda oldukları sürece uygulanmaz." hükmü bulunmaktadır.

Bu ifade, Devlet memurları uzun vadeli sigorta kollarına tabi olduklarından ve genel sağlık sigortasından da Kurumları kanalıyla yararlandıklarından, memurlar için kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin hükümler uygulanmaz.

Staj gören öğrencilerin, stajları süresince sigortalılık tescillerinin maksadı da bu sürede herhangi bir olumsuzluk karşısında prim alınıp iş kazası ve meslek hastalığı karşısında sosyal güvenlik hükümlerini uygulamaktan ibarettir.

Devlet memuru, aynı zamanda üniversitede okuma kurallarını yerine getirmiş ve halihazırda hem devlet memuru hem öğrenci ise, bu kişi 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendi kapsamında zorunlu sigortalılığı bulunur ve genel sağlık sigortası ile prime esas kazançları üzerinden SGK. primleri Kurumları taraından SGK'ya gönderilir.

Bu açıdan, memurun zorunlu sigortalılığı görev yaptıkları Kurumlarca devam ettirildiğinden, staj dahi görse ayrıca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılması yönünde mükerrer olan ve iş kazası ve meslek hastalığı uygulanamayan bir memur için Üniversitelerin bir işlem yapmasına gerek olmadığını değerlendirmekteyiz.

5510 sayılı Kanunun geneline bakıldığında da staj yapan öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalığına tabi olmaları belirtilmekle beraber, staj yapan öğrencinin aynı zamanda memur olduğunda bu yönde bir sigortalılığının yapılması yönünde bir zorunluluk olmadığı da belli olmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam