Ebenin özel sektör hizmetleri nasıl değerlendirilir?

31/05/2016 00:03:00
Yazdır

Soru

15.08.2011 tarihinden önce 2351 gün 4a hizmetim vardır. Toplum sağlığında kadrolu ebe olarak çalışmaktayım. Sigortalı hizmetlerim kamuda derece ve kıdemime nasıl yansır... ?

Cevap

Devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak özel sektörde veya serbest olarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirilmesi için yasal düzenleme bulunması gerekmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Tesis edilen sınıflar" başlıklı değişik 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış ve devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

Memuriyet dışında geçen hizmetlerin değerlendirilmesi, 657 sayılı Kanunun 36/C maddesinde açıklanmıştır. Buna göre memuriyet dışındaki sürelerin değerlendirilmesi hizmet sınıfına göre değişmektedir. 657 sayılı Kanunun 36/C maddesine göre memuriyet dışındaki serbest olarak çalışılan veya resmi ve özel sektörde geçen süreler, Teknik Hizmetler, Sağlık Hizmetleri, Avukatlık Hizmetleri sınıfları ile Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında ve basınla ilgili kadrolarda çalışanlar için değerlendirilirken, aynı süreler Genel İdare Hizmetleri Sınıfında çalışan memurlar açısından değerlendirilmemektedir.

Memuriyet Dışındaki Hizmetlerin Değerlendirilmesi

Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 36ıncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün ( C) bendinin 2 inci fıkrasında "Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel kurumlarda yapanlarla, memurluktan ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memurluğa girmek isteyenlerin sağlık hizmetlerinde geçen süresinden, bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen süreleri ile 196 ncı maddede belirtilen şekilde tespit edilecek mahrumiyet bölgelerinde en az 3 yıl çalışanların veya çalışacak olanların sürelerinin tamamı ve geri kalan sürelerinin 3/4 ü toplamı memurlukta geçmiş sayılarak bu sürelerin her yılı için bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."
...
Yukarıdaki fıkralara göre, değerlendirilecek hizmet süresinden sadece özel sektörde geçen süre 12 yılı geçemez."
hükmü yer almaktadır.

Hizmetlerin değerlendirilmesi;
-Sağlık hizmetleri sınıfına girmeleri,
-Özel ve kamuda veya serbest olarak mesleklerini icra etmeleri,
Mesleklerini icra edebilmek için gerekli eğitimin tamamlanması,
Meslek icrasını bonservis veya diğer belgeler ile belgelendirmek,
Bu sürenin sosyal güvenlik primi ödenmek suretiyle belgelendirmesi,


Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; Sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında görev yapmak, özel sektörde mesleğinizi icra ettiğinizi ve sigorta primlerinin ödenmesini belgelendirmeniz halinde hizmetlerinizin ¾ kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Şartları taşıyan değerlendirilen 2/3 hizmetlerinizin her yılı 1 kademe her 3 yılı 1 derece verilmek suretiyle kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam