Zabıta Yönetmeliğindeki sicil notu hükümleri geçerli mi?

07/06/2016 12:40:00
Yazdır

Soru

Merhabalar,
2011 yılında yapılan düzenlemeyle sicil notu uygulaması kaldırılmıştır. Ancak Belediye Zabıta Yönetmeliği'nde görevde yükselme şartlarında "Son üç yıllık sicil notu ortalaması en az iyi derecede olmak" şartı halen bulunmaktadır.
Aynı zamanda Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik'te "Ek-1 Personel Değerlendirme Formu" 7 Mayıs 2014 itibariyle yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak Belediye Zabıta Yönetmeliği'nde "Ek-1 Değerlendirme Formu" bulunmakta olup gerekli durumda bu formun doldurularak puanlama yapılmasından bahsedilmektedir. Yine bu formda "Son üç yıllık sicil notu ortalaması"na ilişkin artı puan verilmesi durumu da puanlama sisteminde yer almaktadır.
Bu durumda Zabıta görevde yükselme şartlarında Sicil Notunun, Değerlendirme Formunun ve Değerlendirme Formunda son üç yıllık sicil notunun kullanılmasına ilişkin görüşünüzü paylaşabilir misiniz?
Teşekkürler.

Cevap

Bilindiği üzere sicil değerlendirme sistemi, 13/02/2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesiyle birlikte ortadan kalkmış bulunmaktadır. Halen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi personele ilişkin herhangi bir değerlendirme sistemi mevcut değildir.

6111 sayılı Kanun'da, diğer kanunlarda ve alt düzenleyici işlemlerde sicile yapılan atıfların da kaldırıldığından bahsedilmemektedir. Esasen böyle bir düzenlemeye gerek de yoktur. Zira sicilin kadırılmasıyla birlikte sicil notuna bağlanmış olan ileriye dönük tüm işlemler de kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bunun bazı istisnaları vardır ve bu istisnalar da zaten Kanun'da düzenlenmiştir. Mesela son altı yıllık sicil ortalaması 90 ve üzeri olanlara ilişkin uygulanacak kademe ilerlemesine dair hüküm, böyle bir istisnadır.

Belediye Zabıta Yönetmeliği'nin 4, 17 ve 18. maddeleri ile Ek-1 Değerlendirme Formunda sicile yapılan atıflar hükümsüz kalmıştır.

Nitekim söz konusu maddelerde, son üç yıllık sicil notu ortalamasından bahsedilmekte olup, son üç yıl içerisinde Devlet memurlarına sicil notu verilmemiştir. Dolayısıyla bu hükümlerin hesaba katılması fiilen imkansız hale gelmiştir. Hükümsüz kalmış olsa da Yönetmelikten sicil notuna ilişkin hükümlerin çıkarılması yerinde olacaktır. Esasen nesnel, şeffaf, katılımcı ve işlevsel yeni bir personel değerlendirme sisteminin bir an önce hayata geçirilmesi ve terfilerde bu değerlendirme sisteminin verilerinden faydalanılması en doğru seçenek olacaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam