TEF mezunu teknisyen ek ödemesine dava açılabilir mi?

16/06/2016 00:07:00
Yazdır

Soru

İyi günler öncelikle verdiğiniz hizmetler için teşekkür ederim
Ben teknisyen kadrosunda çalışan teknik öğretmenlik mezunu 657 personeliyim. Bilindiği gibi 657 de zam ve tazminatları kısmında aynı gurupta yer aldığımız Jeolog, Hidrojeolog, Hidrolog, Jeomorfolog, Jeofizikçi, Fizikçi, Matematikçi, İstatistikçi, Yöneylemci (hareket araştırmacısı), Matematiksel İktisatçı, Ekonomici ve Kimyager unvanını almış olanlar ile 666 KHK da farklılık yer almakta. Biz tef mezunları bu kararnamede lise mezunu olarak görülmekteyiz bu konu hakkında eşitlik ilkesinden dolayı dava açmayı düşünüyorum konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir dava seyri açışından şimdiden teşekkürler

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun zam ve tazminatları düzenleyen 152 inci maddesinin III ortak hükümler bölümünün 1 inci fıkrasında "Bu zam ve tazminatların hangi işi yapanlara ve hangi görevlerde bulunanlara ödeneceği, miktarları, ödeme usul ve esasları ilgili kurumların yazılı isteği ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca bütün kurumları kapsayacak şekilde ve 154 üncü madde uyarınca katsayının Bakanlar Kurulunca değiştirilmesi durumu hariç yılda bir defa olmak üzere hazırlanır ve Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulur." hükmü yer almaktadır.

Mezkur hüküm uyarınca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve aynı Kanunun ek geçici 9 uncu maddesi kapsamına giren kurumlardan aylık alanlara 17/4/2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar" 05 Mayıs 2006 Tarihli 26159 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir. Bakanlar kurulu 657 sayılı Kanunun 152 maddesinde belirlenen sınırlar içerisinde kalarak memurlara verilecek zam ve tazminatları belirlemiş bulunmaktadırlar.

Bakanlar Kurulu'nca 11/1/2016 tarihli ve 2016/8370 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar ve eki cetvellerin uygulanmasına 2016 yılında da devam olunacağı kararlaştırılmıştır.

Memurların zam ve tazminatlarına ilişkin karar

Memur ve diğer kamu görevlilerine 375 sayılı Memurları Ve Diğer Kamu Görevlilerine Memuriyet Taban Aylığı Ve Kıdem Aylığı İle Ek Tazminat Ödenmesi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesi ile kanun koyucu tarafından ek ödeme oranları belirlenmiş bulunmaktadır.

Yasal düzenlemelere itiraz sözkonusu düzenlemenin anayasa aykırılığı çerçevesinde olabilir. Anayasa mahkemesine iptal davası açılabilmektedir.

Bakanlar kurulu kararları iptali ise Danıştay başkanlığına iptal davası açılabilmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; ek ödeme oranlarının belirlenmesi idari bir işlem olmayıp yasal düzenleme ile yapılması sebebiyle ancak Anayasa Mahkemesine müracaat edilebilir.
Söz konusu yasal düzenlemenin anayasanın eşitlik ilkesine aykırılığını değerlendirme anayasa mahkemesinin takdirinde bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam