Teknik öğretmenlik bitiren teknisyenin ÖHT ne kadardır?

25/06/2016 00:08:00
Yazdır

Soru

İyi günler.

Bir kamu kurumunda 7/2 derece/kademede Teknisyen olarak görev yapmaktayım. Teknik öğretmenlik mezunu olduğumdan diplomamı intibak işlemlerimin yapılıp tazminatların düzenlenmesi için kurumuma teslim ettim.

Sorum şudur: Teknik öğretmen olan teknisyenin özel hizmet tazminat oranı nedir?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun zam ve tazminatları düzenleyen 152 inci maddesinin III ortak hükümler bölümünün 1 inci fıkrasında "Bu zam ve tazminatların hangi işi yapanlara ve hangi görevlerde bulunanlara ödeneceği, miktarları, ödeme usul ve esasları ilgili kurumların yazılı isteği ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca bütün kurumları kapsayacak şekilde ve 154 üncü madde uyarınca katsayının Bakanlar Kurulunca değiştirilmesi durumu hariç yılda bir defa olmak üzere hazırlanır ve Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulur." hükmü yer almaktadır.

Mezkur hüküm uyarınca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve aynı Kanunun ek geçici 9 uncu maddesi kapsamına giren kurumlardan aylık alanlara 17/4/2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar" 05 Mayıs 2006 Tarihli 26159 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir. Bakanlar kurulu 657 sayılı Kanunun 152 maddesinde belirlenen sınırlar içerisinde kalarak memurlara verilecek zam ve tazminatları belirlemiş bulunmaktadırlar.

Bakanlar Kurulu'nca 11/1/2016 tarihli ve 2016/8370 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar ve eki cetvellerin uygulanmasına 2016 yılında da devam olunacağı kararlaştırılmıştır.

Memurların zam ve tazminatlarına ilişkin karar

Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesi

Anılan Kararnamenin "Bazı özel durumlara ilişkin esaslar" başlıklı 4 üncü maddesini (e ) bendinde "Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez."denilmektdir.

Teknik Hizmetler sınıfında teknisyen kadrosunda olup ta mesleği ile ilgili üst öğretimi bitiren devlet memurları bitirdikleri üst öğretime ilişkin zam ve tazminatlardan faydalanabilmektedirler.

Anılan zam tazminat kararnamesinin zam ve tazminatları düzenleyen II sayılı cetvelin II teknik hizmetler bölümünün (E)TEKNİK HİZMETLER bendinin (c) alt bensinde Jeolog, hidrolog, hidrojeolog, jeofizikçi, kimyager, fizikçi, jeomorfolog, arkeolog, matematikçi, istatistikçi, astronom, tütün eksperi olanlarla, 29/4/1992 tarihli ve 3795 sayılı Kanuna göre teknik öğretmen unvanı alanlardan;
-1-4 derecelerden aylık alanlar ............................. : 130, 4, 12, 14, 16, 18, 23, 25
-Diğer derecelerden aylık alanlar ......................... : 122, 4, 12, 14, 16, 18, 23, 25"
Özel hizmet tazminatları düzenlenmiştir.

Zam ve Tazminatlara İlişkin 160 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca; Teknik Hizmetler sınıfında görev yapan teknisyen 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararın 4 üncü maddesinin (e) bendi uyarınca teknik öğretmen unvanı ihraz edenler için belirlenen tazminatlardan faydalanması mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam