Şubat öncesi doğum aylıksız izinleri KHA değerlendiriliyor mu?

11/07/2016 00:04:00
Yazdır

Soru

Merhabalar.
Bir kamu kurumunda görev yapmaktayım. Toplamda 3 yıl ücretsiz izin kullandım. Eski Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU' nun 'annelerin ücretsiz izinlerinin çalışılmış gibi kıdemlerine (terfilerine) Yansıtılması'na yönelik bir konuşması olmuştu. Bununla ilgili bir genelge de Resmi Gazetede yayınlandı diye biliyorum. Ancak geriye dönük Resmi Gazeteye baktığımda bir bilgi bulamadım. Sorum şu ki bu konuda bir kanuni çalışma yapıldı mı, mevzuatın türü tarih ve sayısı ve ayrıntısı nedir? Yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Cevap

6663 sayılı Kanun, Resmi Gazetede yayımlandı

6663 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde "14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (C) fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
"8- 108 inci maddenin (B) fıkrası uyarınca kullanılan aylıksız izin süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."" ve
aynı kanunun 11 inci maddesinde de "657 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 42- 36 ncı maddenin "Ortak Hükümler" bölümünün (C) fıkrasının (8) numaralı bendi hükmü, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra 108 inci maddenin (B) fıkrası kapsamında aylıksız izne ayrılanlar hakkında uygulanır. Anılan tarihte bu şekilde aylıksız izin kullananlar ise kalan izin süreleri bakımından söz konusu bent hükmünden yararlandırılır.""
hükümleri yer almaktadır.

6663 sayılı Kanunun yürütmeye ilişkin hükümlerini düzenleyen 35 inci maddesinde "Bu Kanunun;
a) 2 nci maddesi 1/1/2016 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde,
b) 8 inci, 9 uncu, 12 nci, 15 inci, 16 ncı, 17 nci ve 18 inci maddeleri yayımını izleyen ayın onbeşinde,
c) 23 üncü, 24 üncü, 25 inci, 29 uncu ve 31 inci maddeleri yayımı tarihini takip eden ödeme dönemi başında,
ç) 28 inci maddesi yayımını takip eden ay başında,
d) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,
yürürlüğe girer."
ifadesi bulunmaktadır.

6663 sayılı Kanunun 5 inci maddesi kanunun yayımı tarihi olan 10/02/2016 tarihinden sonra doğumlar için uygulanması gerektiği anlaşılmaktadır. Geçici madde ile halen doğum aylıksız izninde olanlar için kalan sürenin değerlendirilebileceği yönünde düzenleme yapılmıştır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; 6663 sayılı Kanunu yürürlük tarihinden önce 3 yıl aylıksız izin kullanan devlet memurunun bu sürelerinin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam