Verilmeyen ilave 1 dereceyi hangi kurum vermeli?

21/07/2016 00:22:00
Yazdır

Soru

Ocak 2015 daki kanuna göre memurlara ilave derece verildi. Ben o dönemde aylıksız doğum iznindeydim. Aylıksız izne 12 Ocak 2015' te başladım. Kanuna göre 2005 ten sonra çalışmaya başlayanlara verildi. Aylıksız izindekilerde dahil olmak üzere olduğunu yeni öğrendim. O dönemde ...üniversitesinde görevliydim. 20 Haziran 2016 itibariyle ......üniversitesine nakil oldum. Burada öğrendim ki derece ilerlemesinde yararlandırılmamışım. Bana verilmemiş. Bu durumda bu kanundan yararlanabilmek ve ilave derece alabilmek için ne yapabilirim? İlave dereceyi hangi kurum vermeli?

Cevap

4688 sayılı Kamu Görevlileri ve Toplu Sözleşme Kanununun ilgili hükümleri uyarınca Kamu işveren kurulu ile Kamu görevlileri sendikaları arasında imzalanan 2016-2017 yıllarına ilişkin toplu sözleşeme 4688 sayılı Kanun Kapsamında yer alan kamu görevlileri hakkında uygulanmaktadır.

4688 sayılı Kanunun "Kapsam" başlıklı 2 nci maddesinde "Bu Kanun, Devletin veya diğer kamu tüzel kişilerinin yürütmekle görevli oldukları kamu hizmetlerinin görüldüğü genel, katma ve özel bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara bağlı kuruluşlarda kamu iktisadi teşebbüslerinde, özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanarak kurulan banka ve teşekküller ile bunlara bağlı kuruluşlarda ve diğer kamu kurum veya kuruluşlarında işçi statüsü dışında çalışan kamu görevlileri hakkında uygulanır."denilmek suretiyle işçiler 4688 sayılı Kanun kapsamı dışında bırakılmıştır.

Kamu görevlilerinin geneline ilişkin mali ve sosyal haklarla ilgili bölümü 4688 sayılı Kamu Görevlileri ve Toplu Sözleşme Kanunu kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının, her bir hizmet kolu kapsamına giren mali ve sosyal haklarla ilgili bölümü ise ilgili hizmet kolu kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlileri hakkında uygulanacak toplu sözleşmenin "BİRİNCİ KISIM" Genel Hükümler bölümünün "İlave derece verilmesi" başlıklı 28 inci maddesinde "(1) 457 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek geçici madde, 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen mülga ek geçici madde ve 459 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa eklenen ek geçici madde hükümleri; anılan ek geçici maddeler kapsamında belirtilen (sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar dahil) ve bu ek geçici maddeler ile 2/2/2005 tarihli ve 5289 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmamış olanlardan 15/1/2016 tarihinde görevde bulunanlar (aylıksız izinde bulunanlar dahil) ile bunlardan anılan tarihten önce emekli, adi malüllük, vazife malullüğü aylığı bağlananlar ile dul ve yetim aylığı alanlar hakkında da uygulanır." hükümleri yer almaktadır.

Toplu sözleşme ile kamu çalışanlarından 15/1/2016 tarihinde görevde bulunanlar (aylıksız izinde bulunanlar dahil) olanlara ilave derece verilmesi öngörülmüştür.

İlave derece ne zaman uygulanacak?

Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerine Bir Derece Verilmesi Hakkında Kanun

Bir Derece İlişkin Eski KHK'lar

2005 yılında ilave derece verilmesini öngören 5289 sayılı Kanununda da
"...tarihinde görevde bulunanlar (aylıksız izinde bulunanlar dahil) ile bunlardan anılan tarihten önce emekli, adi malüllük, vazife malullüğü aylığı bağlananlar ile dul ve yetim aylığı alanlar hakkında da uygulanır."denilmektedir.

458 sayılı KHK son fıkrasında da
"Daha önce memuriyeti olanlardan 2182 ve 2260 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmamış bulunanlardan bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar hakkında da bu madde hükümleri uygulanır."ifadesi yer almaktadır.

İlave derecede aylıksız izinin sebebi önemli mi?

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Toplu sözleşme ila kamu çalışanlarına verilen ilave 1 dereceden faydalanmak için daha önceki ilave derecelerden faydalanmamanın yanı sıra 15/01/2016 tarihinde çalışıyor olmak veya aylıksız izinde olmak gerekmektedir.

2-Doğum sebebiyle aylıksız izinde olan ancak başka bir ile nakil olan memurun KHA derece ve kademesine idarede devamlılık esas olması nedeniyle ilave edilmesi gereken 1 derecenin nakil olduğu kurumca KHA'na 1 derece ilave edilmesi gerekmektedir.

3-Kurumunuza ilave dereceden faydalandırılmadığınıza ilişkin usule uygun dilekçe verilmesi sorunu çözeceği kanaatindeyiz.

Bu soru 8,487 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam