SSK emeklisi iken 11 yıl memur olarak çalışan, bu süreleri için ödeme alabilir mi?

28/07/2016 11:06:00
Yazdır

Soru

Ben 25 yıl MKE'de çalışıp 1993 yılında SSK'dan emekli oldum. Daha sonra MEB'e atandım öğretmenlik yapmaya başladım. 11 yıl öğretmenlikte çalışıp iki maaş aldım. Daha sonra 2005 yılında çıkan kanun ile iki maaş alan kişiler bir maaşını kestirmek zorunda kaldılar ve bende öğretmenliği bıraktım. Şuan ssk dan emekli maaşı alıyorum. Sonuç olarak ben 11 yıl öğretmenlik yapıp sigorta pirimim yattı. Ben o 11 yıllık sigorta primlerimi alabilir miyim? veya şuanki emekliliğime saydırıp emekli maaşım yükselir mi? Bunun için neler yapmalıyım. Teşekkürler

Cevap

İşçi Emeklisi iken Memur olan kişi tek aylık alır mı? Sorunuzu bu başlık altında değerlendirmekteyiz.

Değerlendirmede esas alacağımız Kanunlar;

1- 2829 sayılı sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun

2- 5335 sayılı Kanun Madde 30 hükmü

3- 506 sayılı Kanun

2005 yılına kadar İşçilerin emekli olduklarında emekli aylıklarının kesilme işlemi sadece yine işçi olarak bir işyerinde tüm sigorta kollarına tabi prim kesilmek suretiyle çalışmaları halinde yapılıyordu. Yani bir işçi emeklisi, ister Bağ-Kur, ister Devlet Memuru olarak çalışsın 2005 yılına kadar işçi aylığını alabiliyordu.

2005 yılında çıkan 5335 sayılı Kanun bu durumu değiştirmiştir. Emekliler şayet yeniden bir işe girdiklerinde iki aylığı birden almamaya başlamışlardır. Yani emekli veya yaşlılık aylığı kesilme şartları 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi ile yapılmıştır. Bu madde ile yapılan düzenleme, emeklilik statüsündekilerin yeniden görev alıp alamayacaklarının belirlenmesi, görev alanların hangi durumlarda aylıklarının kesilmeyeceği ve hangi şartlarda aylıklarının kesilmesi gerektiğini belirlemiştir. 2005 yılında yapılan bu işlem 2829 sayılı birleştirmeyi sağlayan kanunun uygulamasını gerektirmiyor. Dolayısıyla hizmetlerin birleştirilmesini sağlamıyor.

Bu açıklamalarımız bağlamında;

1- Memurluk görevinizden ayrılmanız nedeniyle işçi emekli aylığınızın ödenmesi işleminin doğru olduğunu söyleyebiliriz.

2- 11 yıllık memurluk hizmetleriniz işçilik sürenizle birleştirilmez. Bu nedenle de işçi emekli aylığınızda bir değişme olmaz.

3- İşçilikle memurluk hizmetlerin birleştirilmesi için mutlaka memurluğa başlamadan önce işçi olarak çalışıp işçi aylığının kesilmesi gerekiyor.

4- 11 yıllık memurluk sürenize karşılık Sosyal Güvenlik Kurumunun size toplu bir ödeme yapmaz.

5- Şayet memurluk hizmetleriniz toplamı 15 yılı doldurmuş olsaydı, Sosyal Güvenlik Kurumu işçi emekli aylığı dışında memur aylığı olarak ikinci bir aylık bağlardı.

6- 2005 yılı öncesinde işçi iken 2005 yılına kadar memur olarak çalışma durumunda da hizmetler birleştirilmez. Yalnız işçi iken bu aylığını yine işçi olarak çalışarak kestiren ve daha sonra memur olma durumunda hizmetler birleştirilir. Yoksa birleştirilmez. 2005 yılı öncesi durum için örnek; Mayıs 1993 yılı SSK. işçi emeklisi, işçi emeklisi aylığını kestirmeden Ekim 1993 tarihinden Aralık 2004 tarihine kadar memur olarak çalışsa bile SSK ile EMEKLİ SANDIĞI hizmetleri birleştirilmez. Aynı durum 2005 ve sonraki tarihler içinde geçerli olduğunu söyleyebiliriz.

Bu soru 11,630 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam