Açığa alınan memur, emekliliği isteyebilir mi?

29/07/2016 12:02:00
Yazdır

Soru

Görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanan kişiler emekli olabilir mi, olamaz mı?

Cevap

Sosyal güvenlik mevzuatında Devlet memurlarının emeklilikleri;

1- Hizmet + Yaş = Emeklilik demektir. Hizmet ve yaş koşulunu tamamlayan her memur emekliliğini talep edebilir.

2- Bugün için emekli aylığı bağlanmasını kazanmış memurların tamamı 2008 yılı Ekim ayından önce göreve başlamış olan 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa bağlı durumdaki memurlardır.

3- Devlet memurlarına emekli aylığı bağlanmasını engelleyen 5434 sayılı Kanun Madde 92 hükmündeki kural şu şekildedir:

- Türk vatandaşlığından çıkarılanlara,
- Türk vatandaşlığını bırakanlara,
- Yabancı memleket uyruğuna girenlere (Türk vatandaşlığını muhafaza edenler hariç tutulmuştur)

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun tanıdığı her çeşit (yani emeklilik, ikramiye vb. gibi) hakları verilmemektedir.

- Ancak, bu durumları açık olmakla birlikte Ülkemiz ile yabancı ülkeler arasında yapılan sosyal güvenlik sözleşmeleri hükümleri uygulandığında bu durumda olanlara da aylık ve ikramiye ödenmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu bu durumdakilere emekli aylığı ödenmesinde Gelir/Aylık ve Yoklama İşlemleri Hakkında Tebliğini uygulamaktadır. (Resmi Gazete tarihi sayısı: 29/09/2008/27011)

4- Sosyal güvenlik mevzuatlarında emeklilik şartlarını taşımış olan memurlara, emekli aylığı bağlanmasını talep etmelerini engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır. Yani, memur terörist FETÖ örgütü üyelerince haince yapılan darbe girişimi dahil tutuklanmaları, açığa alınmaları, görevlerinden uzaklaştırma tedbir kararı verilmiş olma durumlarında, görevlerine son verme işlemlerinin yapılmasında emekli aylığı bağlanmasını, ikramiye ödenmesini engelleyen bir hüküm bulunmadığından talepleri halinde emekli aylığı bağlanabiliyor, emekli ikramiyeleri ödenebiliyor. Şayet memurun hizmetleri arasında SSK.lı, Bağ-Kurlu çalışmaları bulunduğu takdirde de 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmü kapsamında emekli ikramiyesi alıp alamayacağının tespiti yapılmaktadır.

5- Yeni Kanun olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Türk vatandaşlığından çıkarılanlara, nitelik ayırt edilmeden ceza alanlara ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Sadece sosyal güvenlik sözleşmesi yapılan ülkelere ilişkin hükümler bulunmaktadır. Yani sosyal güvenlik konusunda cezaların ve cezaların niteliklerinin bir önemi bulunmamaktadır.

6- Değerlendirme olarak, cezaların niteliklerine göre sosyal güvenlik konularının da yeniden düzenlenmesinin gerektiğini söyleyebiliriz. Anayasa Madde 60 hükmü; " Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar." İbaresini taşır. Ayrıca, bu hükmün de yeniden düzenlenmesinin uygun olacağını değerlendirebiliriz.

1949 yılındaki 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 92 hükmünün ilk hali:

- Kasta makrun olmayan veya tahrik neticesi vukua gelen fiiller hariç olmak üzere bir yıldan fazla ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis cezaları ile yahut hırsızlık, emniyeti suistimal, sahtekarlık, dolandırıcılık, yalan yere şahitlik, yalan yere yemin, cürüm uydurma, iftira, irtikap, rüşvet, zimmet ve ihtilas suçlarının birinden dolayı 6 aydan ziyade hapis cezası ile veya en az haddi bir yıldan aşağı olmamak üzere mükerrer hapis cezalarını gerektiren suç ile veya Askeri Ceza Kanunu hükümlerine göre ve başka bir ceza ile birlikte veya yalnız olarak verilmiş bulunan askerlikten tart cezası ile hükümlü duruma girdiklerinde,

- Türk vatandaşlığından çıkarılan, Türk vatandaşlığını bırakan, yabancı memleket uyruğuna giren, Hükümetten izin almaksızın yabancı memlekette vazife kabul edenlerin, emeklilik hakları düşer.

Madde 92 hükmünün bugünkü hali:

İştirakçilerden Türk vatandaşlığından çıkarılan,Türk vatandaşlığını bırakan,yabancı memleket uyruğuna girenlerin (Türk vatandaşlığını muhafaza edenler hariç) bu Kanunla tanınan her çeşit hakları düşer.

Aylık almakta iken veya aylık bağlama hakkı doğmadan önce, tanınan her çeşit hakları bu madde uyarınca düşenler, bu durumlarının ortadan kalkması halinde, Sandığa yazılı olarak yapacakları müracaatları takip eden aybaşından itibaren ve bu Kanunda öngörülen diğer şartları da taşımaları kaydıyla bu haklardan yeniden yararlandırılırlar.

Yukardaki hükümler 88 inci madde kapsamına girenlerle, dul ve yetimleri hakkında da uygulanır.

Bu soru 179,253 defa okundu. 8 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam