OHAL'de usulsüz istifa eden memur, KİT sözleşmeli atanabilir mi?

11/08/2016 00:17:00
Yazdır

Soru


İyi günler bir soru sormak istiyorum cevaplarsanız sevinirim.
OHAL zamanında 657 memur olarak çalışan bir kişi 10 gün işe gitmezse bir daha memuriyete geçemez maddesi var. Peki
OHAL zamanında 657 memur olarak çalışan bir kişi 10 gün işe gitmezse 399 KİT sözleşmeli personel olarak bir kuruma geçebilir mi? saygılar

Cevap

Memur, OHAL sırasında istifa edebilir mi?

Devlet memurlarının özlük hakları 657 sayılı Kanununda düzenlenmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Çekilen ve çekilmiş sayılanların yeniden atanmaları" başlıklı 97 inci maddesinde "Memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;
A) 94 üncü maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,
B) Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 üncü maddenin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,
C) 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,
D) 96 ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette,
Devlet memurluğuna alınamazlar."
hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun "Çekilme" başlıklı 94 üncü maddesinde "Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.
Çekilmek istiyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir.
Olağanüstü mazeretle çekilenler, üstüne haber vermek şartiyle bir ay kaydına tabi değildirler.
" ve "Çekilmede devir ve teslim süresi" başlıklı 95 inci maddesinde "Çekilen Devlet memurlarından devir ve teslim ile yükümlü olanlar, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerini bırakamazlar. Hizmet icaplarına göre devir ve teslim işlemleri için gerekli süreler, yönetmelikte belirtilir." ile "Olağanüstü yönetim hallerinde çekilme usulü" başlıklı 96 maddesinde "Olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki Devlet Memurları yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamazlar."ifadeleri yer almaktadır.

Diğer taraftan; Devlet Personel Başkanlığı memurların veya memurluktan istifa edenlerin KİT sözleşmeli pozisyonlarına atanmasının idarenin takdirine olduğu yönünde görüşleri bulunmaktadır. Memurun istifa etmeden sözleşmeli pozisyona da geçmesi mümkün bulunmamaktadır.

Memurun 399 sayılı KHK tabi sözleşmeli personel olarak atanması

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-OHAL olayan normal zamanlarda, istifa eden memurlar, memuriyete dönebildikleri gibi sözleşmeli pozisyona da atanabilmektedirler.

2-OHAL'de ise usule uymadan istifa eden veya devamsızlık sebebiyle müstafi addedilenlerin 657 sayılı Kanunun 96 ncı maddesi uyarınca yeniden memur olmaları mümkün değildir. Ancak, KİT'lerde sözleşmeli olarak istihdam edilip edilmeyeceği konusunda, yetkili kurum olan Devlet Personel Başkanlığından görüş alınması uygun olacaktır. Zira geçerli mevzuat sadece memurluğa engel koymuştur. Sözleşmeli pozisyonlara atanmak için bir engel yok görünmektedir.

Bu soru 14,581 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam