Tanınan çocuk için aylıksız izin kullanılabilir mi?

24/08/2016 00:13:00
Yazdır

Soru

Merhaba
Ben çocuk bakım için ücretsiz izin kullanmak istiyorum ama eşimle resmi nikahım bir önceki eşimle boşanma sonuçlanmadığı için yok.
Çalıştığım kurum da çocuğun annesiyle olan resmi nikah şartını koşuyor.
Ne yapmalıyım?
Yardımınız için teşekkürler.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 108 inci maddesinde "B) Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir."ifadesi yer almaktadır.

Uygulama birliğinin temini bakımından Devlet Personel Başkanlığınca (Seri No: 6) Kamu Personeli Genel Tebliği 13/04/2016 tarihli 29683 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır.

Kamu Personel Genel Tebliği (seri no: 6) "Ç) Doğum Sebebiyle Verilecek Aylıksız İzin" başlıklı bendinde "2) Aylıksız iznin kullanımı
a) Doğum yapan memura verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi, doğum sonrası analık izni süresinin veya yararlanılması halinde 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitimi; eşi doğum yapan memura verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi ise doğum tarihidir.
b) Eşi doğum yapan memura, eşinin Devlet memuru olup olmadığına bakılmaksızın isteği halinde yirmidört aya kadar aylıksız izin verilecektir.
c) Eşlerin her ikisinin de memur olması halinde, doğum sebebiyle verilen aylıksız iznin, süreleri içerisinde her iki eşe aynı dönemde veya birbirini takip edecek şekilde kullandırılması mümkündür.
ç) Doğum sebebiyle verilen aylıksız iznin, yirmidört aylık sürenin aşılmaması kaydıyla, kısım kısım kullanılması mümkündür."
ifadesi yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde; eşi olmayan kişiden çocuğu dünyaya gelen devlet memurunun, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu uyarınca çocuğu tanısa dahi 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesinin B) bendinde "eşi doğum yapan memura ise" ibaresi uyarınca 24 aya kadar aylıksız izin verilmesine imkan bulunmamaktadır.


ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam