Emekli aylığına esas ek göstergede, memurluk harici hizmetler değerlendirilir mi?

30/08/2016 12:55:00
Yazdır

Soru

Sayın Yetkili

Ben toplam 28 yıl hizmetten sonra devlet memuru olarak emekli oldum. Toplam hizmet sürem içerisindeki 12 yıl devlet memurluğu 8 yıl bağkurlu ve 8 yılda ssk lı olarak hizmetim bulunmakta olup son 8 yılım devlet memurluğunda geçmiştir. Emekli olurken beni yanlışlıkla 3. derece 3. kademeden emekli etmiş olup itirazım ve akabinde dava açmam nedeniyle dava sonucunu beklemeden derece ve kadememi 1/4 yapmışlardır. Ancak gösterge aylığı ve ek gösterge aylığı düzeltilmediğinden maaşımda herhangi bir değişiklik olmamıştır. Tekrar müracaat etmiş olduğumda ise benim GİH sınıfında VHKİ olduğum ve bu durumdan dolayı olamayacağına dair kurumum yazılı cevap vermiştir.Benim sorum şudur 1/4 e gelmiş emekli olmuş birisi bu derecenin karşılığı olan gösterge ve ek gösterge aylığından hizmetinin bir kısmı devlet memuru değil diye faydalanamaz mı faydalanabilir isem benim öne sürebileceğim mevzuat veya mahkeme kararını nereden bulabilirim. Bu konuda yardımlarınızı önemle rica ederim

Cevap

Durumunuzu değerlendirmemiz.

İntibak işlemlerine yönelik olan genel açıklamalarımız için http://www.memurlar.net/haber/497750/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

Bu bağlamda:

- Memurların tüm hizmetleri memur olduğunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memurların tüm hizmetleri memur, işçi veya esnaf olarak geçmiş ise bu defa hem 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hem de 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanır.

- Uygulamanın detayı şöyledir. Memurun memurluk hizmeti ek göstergesini yükselten intibakında, memurun memurluk hizmeti, işçilik ve esnaflık hizmetinin tamamı da ek göstergesini yükseltmeyen, sadece derece ve kademesini yükselten intibakında uygulanır.

- Kurumunuz veya Sosyal Güvenlik Kurumu sizin derece ve kademenizin ¼ olmasına rağmen ek gösterge vermemesinin nedeninin unvanınızın VHKİ olduğu için yapmadığı için değil, işçi ve esnaf olarak geçen sürenin ek göstergenize olumlu bir etkisi olmadığı için yapmadığını değerlendiriyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam