Yaz tatilinde doğum yapan öğretmen analık iznini aktarabilir mi?

27/09/2016 00:15:00
Yazdır

Soru

İyi çalışmalar memurlar.net yetkilileri;
Eşim Yaz tatilinde 13 Ağustos 2016 tarihinde 36. haftasında doğum yaptı.Normal doğum zamanı 40. hafta yaklaşık 9 Eylül tarihindeydi.Dolayısıyla 4 haftalık gibi erken doğum söz konusu.
KAMU PERSONELİ GENEL TEBLİĞİ(SERİ NO:6) 13/04/2016 tarihinde 29683 sayılı resmi gazetede yayınlandı.
Bu tebliğin A)Analık İzni bölümünün 10. maddesi aşağıdaki gibidir.
10) Öğretmenlere verilecek analık izni
a) Yaz tatili içinde beklenen doğum tarihinden önce doğum yapan öğretmenin erken doğum sebebiyle kullanamadığı doğum öncesi analık izin süresi,doğum sonrası analık izni süresine ilave edilecektir.
b) Öğretmenlerin yaz tatiline denk gelen ve fiilen çalışılması halinde doğum sonrası analık izni süresine eklenebilen doğum öncesi beş haftalık (çoğul gebeliklerde yedi haftalık) analık izin süresi, doğum sonrası analık izni süresine ilave edilmeyecektir.
Bu maddeler ve tebliğdeki diğer maddeler ışığında 2 sorum olacak;
4 haftalık erken doğum süremiz doğum sonrası olan 8 haftalık izin süresine eklenecek mi? Toplamda 12haftalık bir izin kullanıla bilecek mi?
Tebliğ bu yıl yayınlandığı için Okul yöneticilerinin net bilgisi yok.Bu tebliğden daha güncel bir tebliğ, yasa, khk vb var mı?
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Mazeret izni" başlıklı değişik 104'üncü maddesinin (A) bendinde "Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği halinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü halinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur olan eşlerine, çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta süre ile izin verilir. Bu izin evlatlık kararı verilmeden önce çocuğun fiilen teslim edildiği durumlarda da uygulanır."ifadesi yer almaktadır.

Uygulama birliğinin sağlanması amacıyla Devlet Personel Başkanlığınca Kamu Personel Genel Tebliği Seri No:6 13/04/2016 tarihli ve 29683 sayılı Resmi gazete de yayımlanmış bulunmaktadır.

Anılan Tebliğin I. Doğum Sebebiyle Verilecek İzinler bölümünde "10) Öğretmenlere verilecek analık izni
a) Yaz tatili içinde beklenen doğum tarihinden önce doğum yapan öğretmenin erken doğum sebebiyle kullanamadığı doğum öncesi analık izin süresi, doğum sonrası analık izni süresine ilave edilecektir.
b) Öğretmenlerin yaz tatiline denk gelen ve fiilen çalışılması halinde doğum sonrası analık izni süresine eklenebilen doğum öncesi beş haftalık (çoğul gebeliklerde yedi haftalık) analık izin süresi, doğum sonrası analık izni süresine ilave edilmeyecektir."
denilmektedir.

Tebliğin 10 uncu sırası ( a) bendi öğretmenlerin yaz tatilinden önce yaz tatilinde olması gereken doğum önce olması halinde doğum öncesi kullanamadığı analık iznini doğum sonrasında kullanabileceği hakkındadır.

Tebliğin 10 uncu sırasının (b) bendi ise fiilen çalışılmayan yaz tatiline denk gelen doğum öncesi analık izninin doğum sonrasına aktarılamayacağına ilişkindir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca: yaz tatilinde öğretmenlerin fiilen çalışma imkanı olmaması ve söz konusu Tebliğin I. Doğum Sebebiyle Verilecek İzinler bölümünde "10) Öğretmenlere verilecek analık izni" (b) bendi hükmü uyarınca yaz tatili olan Ağustos ayının 13 doğum yapan öğretmenin doğum öncesi analık iznini doğum sonrası ile birleştirmesine imkan bulunmadığı değerlendirilmektedir.

Bu soru 36,453 defa okundu. 4 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam