Uzman Dr. pratisyenlikteki 3 aylık süresi adaylıkta değerlendirilir mi?

04/10/2016 23:00:00
Yazdır

Soru

Sayın editör merhaba öncelikle size bir sorum olacak cevaplarsanız çok memnun olacağız. Eşim tıp doktoru, sağlık ocağına pratisyen doktor olarak ilk kez atandı ve 3 ay sağlık ocağına çalıştı, ardından memurluktan istifa edip üniversitede asistanlığa başladı ve uzman olarak bitirdi. Şimdi de tekrar uzman doktor aday memur olarak bir hastaneye başladı. Bildiğiniz üzere aday memurun asıl memur olması için en az 1 yıl çalışması gerekiyor. Sorum şu: daha önceki 3 ay aday memur olarak çalıştığı süre dahil edilir mi 1 yıllık süreye? Yani eşim şimdi 9 ay çalışsa ve daha önceki 3 ay ile 12 ay tamamlandı denebilinir mi?
Şimdiden çok teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun " Adaylığa kabul edilme" başlıklı 54 üncü maddesinde "Sınavlarda başarılı olanlardan Devlet memurluğuna girmek isteyenler başarı listesindeki sıraya ve 47 nci maddeye göre ilan edilen kadro sayısı kadar, kurumlarınca memur adayı olarak atanırlar.
Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz."
hükmü yer almakta ve Devlet Memurları Kanununun "Asli Memurluğa Atanma" başlıklı 58 inci maddesinde ise "Adaylık devresi içinde eğitimde başarılı olan adaylar disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile onay tarihinden geçerli olmak üzere asli memurluğa atanırlar.
Asli memurluğa geçme tarihi adaylık süresinin sonunu geçemez."
denilmektedir.

657 sayılı Kanunun "Asaleti onaylanan memurların kademe ilerlemeleri" başlıklı 159 uncu maddesinde "Adaylık süresi sonunda bu Kanun hükümlerine göre asıl memurluğa atananların adaylıkta geçirdikleri süreler, kademe ilerlemelerinde ve derece yükselmelerinde değerlendirilir." hükmü bulunmaktadır.
Devlet Memurları Kanununun "Kademe ve kademe ilerlemesi" başlıklı 64'üncü maddesinde "Kademe; derece içinde, görevin önemi veya sorumluluğu artmadan, memurun aylığındaki ilerlemedir.
Memurun kademe ilerlemesinin yapılabilmesi için bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması ve bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması şartları aranır."ifadesi ile "Derece yükselmesinin usul ve şartları" başlıklı 68 inci maddesinde "A) Derece yükselmesi yapılabilmesi için:
a) Üst derecelerden boş bir kadronun bulunması,
b) Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunmuş,
c) Kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen nitelikleri elde etmiş,
d) (Mülga: 13/2/2011-6111/101 md.)
olması şarttır."ifadeleri yer almaktadır.

Ayrıca; anılan Kanunun "Adayların yetiştirilmesi" başlıklı 55 inci maddesinde "Aday olarak atanan memurların önce bütün memurların ortak vasıfları ile ilgili temel eğitime, bilahara sınıfları ile ilgili hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulmaları ve Devlet memuru olarak atanabilmeleri için başarılı olmaları şarttır.
Temel eğitim ile hazırlayıcı eğitim aynı kurumda yapılır.
Eğitim süreleri, programları, değerlendirme esasları ve hangi kurumların sorumluluğunda yapılacağı ve diğer hususlar Başbakanlıkça hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir."i
fadesi de bulunmaktadır.
İlk defa memurluğa alınanlar memur adayı olarak atanmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 55'inci maddesine uyarıca; aday memurların yetiştirilmesi için uygulanacak eğitim programlarını, eğitim sürelerini, eğitimlerde uygulanacak sınavları, sınav değerlendirme esaslarını ve ilgili diğer hususları belirlemek amacıyla 21/2/1983 tarihli ve 83/6061 Bakanlar Kurulu Kararı ile Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmelik 27/6/1983 tarihli ve 18090 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır.

Adaylık süresi 1 yıldan az, 2 yıldan çok olamamaktadır.
Adaylık süresi içinde başka kurumlara nakil yapılmamaktadır.
Adaylar temel ve hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulmaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açılamalar uyarınca; pratisyen hekim unvanı ile aday memur iken istifa eden kişinin uzman tabip unvanı ile yeniden aday atanması halinde adaylık eğitimlerinin tamamlanması ve mezkür Kanunda zikredilen diğer şartları taşıması ile adaylıkta geçen hizmetlerinin en az toplam bir yıl olması durumunda asaletinin onaylanmasının mümkün olduğu, değerlendirilmektedir.

1 yıl dolması halinde mutlaka adaylığı kaldırılacak demek değildir. İdare takdiri il değerlendirmek suretiyle kaldırabilir.

Bu soru 9,847 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam