Hizmetlinin, sınavsız olarak başka kurumdaki teknisyen kadrosuna atanması mümkün müdür?

09/11/2016 23:02:00
Yazdır

Soru

Merhabalar ilçe sağlık müdürlüğünde hizmetli olarak kadrom bulunmaktadır. Kaymakamlıkta geçici görevlendirme ile çalışmaktayım fakat şimdi yeni bir bina yapıldı ve Kaymakam Bey beni yeni bir görevlendirme ile binanın teknik işlerine bakmam için görevlendirme yapacak. Ben de kadromun hizmetli olduğunu söyledim teknik işleri yapmak için liyakatım ve diplomalarım var. Bu yüzden Kaymakam Bey, gerekirse seni teknik kadroya alalım, araştır böyle bir yetkimiz varsa seni teknisyen kadrosu ile alayım diyor. Bu konu ile ilgili bir örnek var mı yada Kaymakam Bey'in böyle bir talep açmaya yetkisi var mı? Konu hakkında acil bilgiye ihtiyacım var. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun; memurların bir kurumdan diğerine nakillerine ilişkin 74. maddesinde, "Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır. Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir. Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir." hükmü yer almaktadır.

Kurumlar arası naklen atama prosedürü özetle:

1-Memur geçmek istediği kuruma müracaat etmesi,

2-Memurun müracaat ettiği kurumun memurun hizmetine ihtiyaç duyması, almak istemesi, nakil hususunda muvafık olması,

3-Memuru naklen almak isteyen kurumun çalıştığı kurumdan muvafakatinin istenmesi,

4-Memurun çalıştığı kurumun memurun naklini uygun görmesi halinde muvafakat vermesi, naklinin isteyen kuruma yapılmasının mümkün olduğunu bildirmesi,

5-Memuru naklen almak isteyen kurum muvafakat üzerine memurun atamasını yapmak suretiyle çalıştığı kuruma göndermesi,

6-Memurun çalıştığı kuruma gelen atama yazısının memura tebliğ edilmesi ve işliğinin kesilmesi,

7-Kurumlar farklı yerlerde ise 15 aynı yerde ise ertesi gün yeni kurumda (iş yerinde) görev başlanılması,

Olarak sıralanabilir.

Ayrıca, 3795 sayılı Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinde "(a) Endüstri Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Teknik Lise ve Kız Teknik Lisesi mezunlarına 'Teknisyen' b) Lise üstü iki yıl süreli yüksek teknik öğretim görenlere, 'tekniker' ... unvanı verilir. Bu unvanlar eğitim görülen dalın ismi ile birlikte kullanılır." denilerek öğrenimle kazanılan teknik unvanlara ilişkin belirlemeler yapılmıştır.

Öte yandan 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ile memurların görevde yükselmeleri ve unvan değişiklikleri çeşitli kriterlere bağlanmıştır. Bu Yönetmeliğin 4. maddesinde "Unvan değişikliği sınavı: En az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanabilmek için yapılan yazılı sınavı ifade eder." denilmiştir.

Sorunuzda kaymakamlık bünyesindeki teknisyen kadrosuna atanma talebi söz konusu olduğundan, 08/06/2007 tarihli ve 26546 Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulan İçişleri Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliği incelendiğinde Yönetmeliğin 5. maddesinde, unvan değişikliğine tabi kadrolar arasında teknisyen de sayılmaktadır.

Aynı Yönetmeliğin 8. maddesine göre; unvan değişikliğine tabi kadrolara atanabilmek için genel olarak;

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen atanabilme şartlarını taşımak,

b) Unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,

gerekmektedir. 9 uncu maddede de, unvan değişikliği sınavı suretiyle teknisyen kadrosuna atanacaklarda; "endüstri meslek lisesi ve/veya dengi diğer teknik lise mezunları ile meslek yüksekokullarının teknik programlarından mezun olma" şartının aranacağı belirtilmiştir.

Ayrıca söz konusu Yönetmeliğin 15. maddesinde, kadroları başka kurumlarda olup İçişleri Bakanlığı bünyesinde geçici görevde bulunanların görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına katılamayacağı düzenlenmiştir.

Sonuçta, talebinizin unvan değişikliği mahiyetinde bir atama içerdiği görülmektedir. Ancak, bahsedilen hükümlere göre hizmetli kadrosunda çalışan bir memurun aynı veya başka kurumda teknik bir kadroya doğrudan atanması mümkün değildir.

Bu sebeple, Sağlık Bakanlığındaki hizmetli kadrosundan kurumlar arası nakil prosedürüne uyulmak kaydıyla İçişleri Bakanlığı bünyesindeki hizmetli kadrosuna naklen geçebileceğinizi, sonrasında geçtiğiniz kurumda teknisyenlik için unvan değişikliği sınavı açılırsa sınava diğer adaylarla eşit şartlarda girebileceğinizi, sınavda başarılı olmanız halinde ise teknisyen unvanlı kadroya atanabileceğinizi düşünüyoruz.

Bu soru 11,214 defa okundu. 7 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam