Haftasonu eğitime gönderilen memur, eğitim süresini hafta içi izin olarak kullanabilir mi?

13/11/2016 01:09:00
Yazdır

Soru

Kurum hafta sonu eğitime gönderdi. Eğitimde harcadığımız süreyi hafta içi izinli olarak kullanabilir miyiz? Teşekkürler, saygılar.

Cevap

Uygulamada, kurumlar bu tür eğitimlere personelinin katılımını genellikle 6245 sayılı Harcırah Kanuna göre geçici görevlendirme suretiyle sağlamaktadır. Bu durumda mevzuatta yer alan şartların oluşması halinde ilgililere harcırah ödenmektedir.

Öte yandan, Devlet memurlarının izin hakları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda sınırlı sayıda düzenlendiğinden, izin türlerinin yorum yoluyla genişletilmesi mümkün değildir.

Bu açıdan, mesai saatleri dışındaki eğitim faaliyetlerinde geçen süreler için memurların herhangi bir izinden yararlanmasına yönelik mevzuatımızda herhangi bir düzenlemeye rastlanmamaktadır.

Ayrıca belirtmek gerekir ki, mesai saatleri dışındaki eğitim faaliyetlerinin "fazla çalışma" kapsamında da değerlendirilemeyeceğini düşünüyoruz. Zira, 657 sayılı Kanunun 147. maddesinde fazla çalışma "normal çalışma saatleri dışında çalışılan süre" olarak ifade edilmektedir. Ancak söz konusu memurlar eğitim süresince olağan görevlerini yürütmeye devam etmemektedir.

Dolayısıyla, hafta sonu eğitimlerde geçirilen sürelerin izin hakkı olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını söyleyebiliriz.

Bu soru 8,158 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam